Een terugblik op de 1e platform bijeenkomst Arbeidsdeskundigen Sociaal Domein | Arbeidsdeskundigen
14
dec
2016

Een terugblik op de 1e platform bijeenkomst Arbeidsdeskundigen Sociaal Domein

Op woensdag 30 november stroomde de foyer en het theater van de CliniClowns te Amersfoort vol met arbeidsdeskundigen en andere geïnteresseerden uit het werkveld. Het was een lange…..,maar interessante zit, die achteraf eigenlijk nog te kort bleek te zijn! Met andere woorden, er waren nog veel meer vragen en interessante onderwerpen te bespreken.

De bijeenkomst werd geopend door Cora van Dorp, lid van het platform. Zij schetste de ontstaansgeschiedenis van het platform en gaf een toelichting op het programma.

Allereerst werd door Inge van den Berg een op Cruijffiaanse wijze een inkijk gegeven in het brede werkveld van de arbeidsdeskundige in het sociaal domein. Het blijkt een pioniersfunctie te zijn, waarbij de regels bijna maandelijks veranderen. De arbeidsdeskundige weet zich echter in het veld te onderscheiden van de anderen in het veld door zijn kennis, kunde en door te handelen. Wat dat betreft is ons advies aan gemeenten: JUST ADD AD!

Er zijn nu echter ook andere spelers die zich op het speelveld bewegen en bijv. loonwaardemetingen (je hoeft hiervoor niet altijd arbeidsdeskundige meer te zijn) verrichten. Zoals de inzet van de ad-er bij het UWV bij wetgeving geborgd is, is dit niet het geval binnen het Sociaal Domein, het gemeentelijk speelveld. Een belangrijk voordeel die arbeidsdeskundigen uit het Sociaal Domein vooralsnog hebben is dat zij de taal spreken, de methodieken en werkwijzen van het UWV begrijpen, maar willen wij met z’n allen dit voordeel behouden, dan zullen we meer kennis en ervaringen moeten (blijven) delen. Het openstellen van scholingsmogelijk heden via het UWV, bijvoorbeeld PGI methode is een goed voorbeeld hiervan

Met het oog op het delen van kennis heeft Lex Fey vervolgens een meer verhelderende presentatie over de SMBA methode gegeven. De ICF als onderliggend denkkader werd nader toegelicht. De structuur en het bijbehorende begrippenkader (ICF-boek) wordt gebruikt bij de analyse van het arbeidsvermogen. Er werden vragen gesteld over de FML, drempelfuncties, basis werknemersvaardigheden. Bij deze methode is er altijd een duidelijk verband tussen ziekte/gebrek. Bij de praktijkroute wordt deze daarentegen losgelaten!

Michael Warries heeft nadien een korte toelichting gegeven op de Participatiewet, waarbij hij vanuit UWV perspectief de samenhang heeft laten zien tussen Regulier werk, banenafspraak, beschut werk en Wajong. Daarnaast heeft hij kort vooruit geblikt op de nieuwste wetswijzigingen; Praktijkroute, PrO-leerlingen en Beschut Werk.

Na afsluiting van het formele programma bleek de honger naar informatie/kennis nog altijd niet gestild te zijn. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er nog volop gediscussieerd en kaartjes uitgewisseld. Deze bijeenkomst heeft voldoende stof gegeven voor vervolgbijeenkomsten.

Via deze weg willen wij nog nogmaals, namens het Platform Arbeidsdeskundigen Sociaal Domein, Cora van Dorp, Inge van den Berg, Lex Fey en Michael Warries heel hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan het programma!
De presentaties zijn op het ledendeel van de website te vinden.

NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Recht op vergissen: verandering of bevestiging van de praktijk?

Onlangs maakte het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend d ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
UWV erkent fouten bij Wajong-beoordelingen

Het UWV heeft fouten erkend bij de beoordeling van Wajong-uitkeringsaanvrag ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Arbeidsmarkt minder krap in derde kwartaal 2024

In het derde kwartaal van 2024 nam het aantal vacatures af met 5.000, terwi ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws