Quotumregeling banenafspraak voor de overheid; Raad van State stelt dat tegenprestatie niet vrijwillig hoeft.
Jetta Klijnsma heeft de Quotumregeling banenafspraak ingesteld voor de overheid omdat de overheid te weinig banen heeft gerealiseerd voor arbeidsbeperkten: 3600 in plaats van de vereiste 6500 banen.
De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft Raad van State gevraagd in hoeverre de Participatiewet ruimte biedt om de tegenprestatie geheel en al afhankelijk te maken van vrijwillige medewerking door de bijstandsgerechtigde.
Uitgaande van de tekst van de Participatiewet moet de uitkeringsgerechtigde een tegenprestatie verrichten áls het college van burgemeester en wethouders die heeft opgedragen. In het al dan niet opdragen van de tegenprestatie komt het gemeentebestuur afwegingsruimte toe. Als een tegenprestatie wordt opgedragen, moet rekening worden gehouden met het vermogen van de uitkeringsgerechtigde om die tegenprestatie te verrichten. Maar als het eenmaal zover is, móet een tegenprestatie dus uitgevoerd worden als de gemeente die oplegt.
De Raad van State: 'Het verrichten van een tegenprestatie kan niet geheel en al afhangen van de wensen en daarmee geheel en al afhangen van de vrijwillige medewerking van de uitkeringsgerechtigde'.
Lees verder over dit onderwerp: Samenvatting voorlichting over tegenprestatie Participatiewet.
Participatie in de bijstand : wat werkt volgens de wetenschap?