15
jan
2024

Biologische oorzaak ontdekt extreme vermoeidheid bij longcovid-patiënten

Amsterdamse onderzoekers hebben een belangrijke ontdekking gedaan over longcovid, een aandoening die de wereld al enige tijd in zijn greep houdt. Deze aandoening, die volgt op een coronabesmetting, is meer dan een burn-out of psychologische aandoening, schrijft Scientias. Het team, onder leiding van professor Michèle van Vugt van het Amsterdam UMC, heeft vastgesteld dat de extreme vermoeidheid die veel longcovid-patiënten ervaren een biologische oorzaak heeft.

De rol van mitochondriën

Het onderzoeksteam heeft ontdekt dat de mitochondriën, de energiecentrales van onze cellen, in patiënten met long covid minder energie produceren dan bij gezonde mensen. Dit verklaart de vermoeidheid en malaise die deze patiënten ervaren, ondanks dat hun hart en longen goed functioneren.

De fietsproef

Een experiment met 25 longcovid-patiënten en 21 gezonde deelnemers bracht deze bevindingen aan het licht. Na een kwartier intensief fietsen ervoeren de longcovid-patiënten een langdurige verergering van hun klachten, bekend als post-exertionele malaise (PEM). Dit was zichtbaar in hun bloed- en spierweefselsamples, genomen voor en na de fietstest. Niet alleen bleek er sprake van spierweefselbeschadiging, maar ook van onderpresterende mitochondriën.

De betekenis van deze ontdekking

Deze bevindingen bieden nieuwe inzichten in de oorzaak van de extreme vermoeidheid bij longcovid-patiënten. "De hersenen en spieren hebben energie nodig. Nu we de oorzaak kennen, kunnen we starten met het onderzoeken van geschikte behandelingen," legt Van Vugt uit.

Achterblijvende virusdeeltjes

Een eerdere theorie suggereerde dat achtergebleven coronavirusdeeltjes de oorzaak zouden kunnen zijn van long covid. Echter, de onderzoekers vonden geen actief delende virusdeeltjes in het spierweefsel. Interessant is de aanwezigheid van amyloïde-deposities in de spieren, hoewel de exacte betekenis hiervan nog onduidelijk is.

Bewegingsadvies voor longcovid-patiënten

Ondanks het algemene advies om in beweging te blijven, adviseren de onderzoekers voorzichtigheid bij longcovid-patiënten. Intense lichaamsbeweging kan de symptomen verergeren. Lichte beweging zoals wandelen of fietsen op een elektrische fiets wordt aangeraden, met aandacht voor individuele grenzen.

NVvA
NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Meer werkcentra om krapte op arbeidsmarkt aan te pakken

Het demissionaire kabinet heeft aangekondigd om de komende jaren 86 miljoen ...

NVvA
NVvA
NVvA: Online Algemene Ledenvergadering voorjaar 2024.

Op 12 juni van 12.00 tot 13.00 uur organiseert de NVvA de Online Algemene L ...

NVvA
Uitdagingen in personeelsbehoud en werving

Werkgevers staan voor een uitdaging als het gaat om het werven en behouden ...

NVvA
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws