Arbeidsmarktkrapte neemt af, spanning neemt toe | Arbeidsdeskundigen
16
mei
2024

Arbeidsmarktkrapte neemt af, spanning neemt toe

In het eerste kwartaal van dit jaar is de krapte op de arbeidsmarkt iets afgenomen, schrijft NU.nl. Ondanks deze lichte daling blijft de spanning met 110 vacatures per 100 werklozen hoog. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg het aantal vacatures licht en kwamen er 13.000 werklozen bij. Het aantal banen nam opnieuw toe met 42.000, wat het totaal op 11,6 miljoen brengt, inclusief zowel vol- als deeltijdbanen.

Randstad bevestigt hoge spanning

Eerder meldde Randstad Nederland al dat de krapte iets is afgenomen, maar dat het niveau nog steeds hoog blijft. Vooral in sectoren zoals techniek, ICT, bouw en zorg is er een grote vraag naar personeel. Deze vraag zal naar verwachting de komende jaren hoog blijven. Ook in de publieke sector is er veel personeel nodig, onder andere in de kinderopvang, politie en het onderwijs.

Groei in aantal banen

Het eerste kwartaal bracht een toename van 25.000 werknemersbanen, een stijging van 0,3 procent, waardoor het totaal op ruim 9 miljoen uitkomt. Het aantal banen voor zelfstandigen nam toe met 17.000, wat het totaal op ruim 2,5 miljoen brengt.

Banengroei per sector

In de zakelijke dienstverlening kwamen er 19.000 banen bij, een stijging van 1 procent. Andere sectoren met aanzienlijke banengroei waren het openbaar bestuur (7.000), de zorg (7.000) en handel, vervoer en horeca (7.000).

Openstaande vacatures stijgen naar 411.000

Na zes kwartalen van afname nam het aantal vacatures in de eerste drie maanden van dit jaar licht toe. Aan het einde van het eerste kwartaal stonden er 411.000 vacatures open, duizend meer dan eind december.In het openbaar bestuur en overheidsdiensten kwamen er 3.000 vacatures bij, wat het totaal op 29.000 brengt. In de zorg steeg het aantal vacatures met 2.000 tot 67.000.

Ook dit kwartaal stonden de meeste vacatures open in de handel, zakelijke dienstverlening en zorg. Samen zijn deze drie sectoren goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

Aantal flexwerkers daalt

Het aantal flexwerkers in Nederland daalde afgelopen kwartaal met 30.000 tot 2,7 miljoen mensen. Deze daling was vooral te zien bij werknemers met een tijdelijk dienstverband, behalve als het ging om tijdelijke dienstverbanden met uitzicht op vast. Die groep groeide juist. Het aantal uitzendkrachten werd ook kleiner, volgens een gezamenlijke analyse van CBS en TNO op basis van de nieuwste gegevens over flexibele arbeid.

NVvA
NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Veel reacties op nieuwsberichten over de beoordelingen bij UWV

Vandaag is er veel aandacht besteed in de media aan de beoordeling arbeidso ...

NVvA
NVvA
Ook deze zomer is er AI Zomeracademie

De NVvA en de AD Academie hebben deze zomer een nieuwe leerlijn over AI en ...

NVvA
NVvA
Voorstel verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers gepresenteerd

Er ligt nu een eerste ontwerp voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsver ...

NVvA
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws