Alles wat je moet weten over de WIA | Arbeidsdeskundigen
03
okt
2023

Alles wat je moet weten over de WIA

Wanneer je in de WIA/WGA belandt, kunnen er twijfels ontstaan over je toekomst. Hoe verloopt het re-integratieproces? Is het mogelijk om je eigen bedrijf te starten? En op welke manieren kan het UWV je ondersteunen als je een WIA-uitkering ontvangt? UWV biedt antwoorden aan de hand van 11 feiten en fabels.

1. Voor elke werkzoekende is er een geschikt re-integratietraject beschikbaar

Dat is een feit. De beslissing om al dan niet een re-integratietraject te volgen via een re-integratiebedrijf, en wanneer dit te doen, wordt besproken met je arbeidsdeskundige of adviseur werk. Er bestaan verschillende re-integratietrajecten, waaronder trajecten gericht op directe werkplaatstracering en trajecten om je 'Werkfit' te maken. Als je samen met je arbeidsdeskundige of adviseur werk besluit om een re-integratietraject te volgen, kiezen jullie ook samen een geschikt re-integratiebedrijf. Let op: dit kan alleen een bedrijf zijn waarmee het UWV een overeenkomst heeft gesloten.

2. Het UWV financiert al mijn gewenste opleidingen

Dat is een fabel. Als scholing noodzakelijk is om ander werk te vinden, zal het UWV de opleiding betalen. Wil je echter een opleiding volgen die niet nodig is om ander werk te vinden, dan moet je deze doorgaans zelf financieren. Bovendien dien je volledig beschikbaar te blijven voor werk, actief te blijven solliciteren en passend werkacceptatieaanbiedingen te aanvaarden.

3. Ik kan geen eigen bedrijf beginnen vanuit de WIA

Dat is een fabel. Het starten van je eigen bedrijf of als zelfstandige (zzp'er) aan de slag gaan, is een goede manier om weer aan de slag te gaan vanuit de WIA. Als zelfstandige kun je je werkzaamheden afstemmen op je eigen capaciteiten, en het UWV kan je op verschillende manieren ondersteunen.

4. Het UWV regelt automatisch een nieuwe baan voor mij

Dat is een fabel. Jij bent zelf verantwoordelijk voor het zoeken en vinden van werk. Je krijgt echter wel hulp van je arbeidsdeskundige of adviseur werk. Samen bespreken jullie hoe je passend werk kunt vinden en welke stappen je kunt nemen, rekening houdend met je opleiding, ervaring, mogelijkheden en gezondheid.

5. Ik ben niet verplicht om tijdens een sollicitatie direct te vertellen dat ik een WIA-uitkering ontvang

Dat is een feit. Je bent niet verplicht om bij een sollicitatie direct te melden dat je een WIA-uitkering ontvangt. Soms kan het echter handig zijn om dit te doen, bijvoorbeeld als de werkgever gebruik kan maken van bepaalde regelingen. Vraag je arbeidsdeskundige of adviseur werk om advies.

6. UWV bepaalt de stappen die ik ga zetten in mijn re-integratie

Dat is een fabel. Welke stappen geschikt zijn voor jouw situatie, bepaal je altijd samen met je arbeidsdeskundige of adviseur werk. Deze afspraken worden vastgelegd in een werkplan, dat je kunt vinden in de Werkmap of dat je per post ontvangt.

7. Met een WIA-uitkering mag ik vrijwilligerswerk doen zonder toestemming

Dat is een feit. Voor vrijwilligerswerk heb je geen toestemming nodig van het UWV, maar je moet het wel aan hen doorgeven. Dit heeft namelijk invloed op je mogelijkheden om te werken. Als je een werkplan hebt, zal het UWV beoordelen of het vrijwilligerswerk in overeenstemming is met de afspraken in je werkplan. Als je een vergoeding ontvangt voor je vrijwilligerswerk, inclusief reiskosten, mag deze niet hoger zijn dan € 180 per maand en € 1.800 per jaar. Als je meer ontvangt, kan dit gevolgen hebben voor je uitkering.

8. Ik krijg voortaan een WIA-uitkering. Ik moet nu zelf contact opnemen met UWV voor hulp bij re-integratie

Dat is een fabel. Als je recentelijk een WIA-uitkering hebt ontvangen, krijg je automatisch een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek bij het UWV Werkbedrijf. In dit gesprek wordt besproken welke mogelijkheden je ziet om te werken en welke hulp je hierbij nodig hebt. Samen met een arbeidsdeskundige of adviseur werk zul je stappen plannen en afspraken maken.

9. De Werkmap is er alleen om naar vacatures te zoeken die passen bij mijn cv

Dat is een fabel. In de Werkmap kun je verschillende zaken regelen. Je kunt er bijvoorbeeld naar vacatures zoeken, maar dat is niet het enige. In de Werkmap kun je ook:

10. Voordat ik een hulpmiddel aanschaf, moet ik dit eerst aanvragen bij het UWV

Dat is een feit. Als je hulp of een hulpmiddel (ook wel een voorziening genoemd) nodig hebt om je werk goed te kunnen doen, zoals een schrijf- of gebarentolk, orthopedische werkschoenen of een aangepaste auto, kun je hiervoor een vergoeding aanvragen bij het UWV. Er zijn echter bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen. Je krijgt geen vergoeding als je het hulpmiddel al hebt aangeschaft, omdat het UWV meestal met vaste leveranciers werkt en het hulpmiddel doorgaans zelf bestelt. Zorg er dus voor dat je de benodigde voorziening aanvraagt bij het UWV.

11. Tijdens een proefplaatsing behoud ik mijn uitkering

Dat is een feit. Stel je voor dat je misschien een baan kunt krijgen, maar de werkgever twijfelt of je het werk aankunt. In dat geval kan een proefplaatsing een goed idee zijn. Tijdens een proefplaatsing ga je 2 maanden bij een werkgever aan de slag, waarbij je ervaring kunt opdoen en kunt laten zien wat je in die functie kunt betekenen. Gedurende deze 2 maanden betaalt je werkgever nog geen salaris, maar blijf je wel je uitkering ontvangen.

Lees het volledige artikel op de website van het UWV.

NVvA
NVvA
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Druk op werk: hoe verlichten we de hoge werkdruk?

Steeds meer mensen ervaren een hoge werkdruk, en dat zet zowel werkenden al ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
‘Minister helpt zwaarst getroffen UWV-gedupeerden niet’, juristen zien juridische problemen

De herstelactie van uitkeringsinstantie UWV richt zich uitsluitend op reken ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Artikel over het arbeidsdeskundigenrapport in het strafproces

Amber Denekamp heeft voor Afwikkeling Personenschade een artikel geschreven ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws