19
dec
2014

50+ mythe ontkracht

Over oudere werknemers bestaan heel wat vooroordelen. Ze zijn te duur, vaak ziek, niet flexibel. Maar is dat ook werkelijk zo? Rolf Mol van Erasmus Universiteit deed feiten- en literatuuronderzoek, vroeg zes deskundigen en hield een enquête onder alle 50-plussers die bij UWV werken. Het leidde tot het rapport Oud is In, waarin hij stuk voor stuk de meeste mythen ontkracht.

Maar, zo blijkt uit zijn onderzoek, elke mythe kent wel één of meer aspecten die plausibel zijn of op waarheid te berusten. Antwoorden liggen opgesloten in de nuances. Een oudere werknemer is alleen te duur als hij niet de bij zijn salaris passende waarde toevoegt. Rolf Mol vond verder geen verband tussen de leeftijd en de inzetbaarheid van oudere werknemers, maar feit is wel dat hun fysieke vermogen afneemt, terwijl het mentale vermogen zich nog verder ontwikkelt. Werkende 50-plussers zijn minder vaak ziek dan hun jongere collega’s, maar wordt de totale groep in ogenschouw genomen, dan is het ziekteverzuim hoger. Oudere werknemers kunnen prima leren, maar leren in bepaalde opzichten wel anders dan jongeren. De oudere werknemer is ingesteld op langer doorwerken, maar dat betekent niet dat een meerderheid dat een welkome ontwikkeling vindt. Uit het onderzoek blijkt dat de mythen nog steeds een rol spelen als het gaat om de waardering van senioriteit. Werkgevers hebben vooroordelen en moeten vaak nog overtuigd worden van de waarde die oudere werknemers kunnen hebben.

De meest belangwekkende conclusie van het onderzoek luidt dat een vitale organisatie een diverse en inclusieve organisatie is. Een organisatie waar het hele kleurenpalet aan medewerkers herkend, erkend en gebruikt wordt.

NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Eerste Gepromoveerde Arbeidsdeskundige - Dr. Kor Brongers!

Vandaag vieren we samen met het AKC een historisch moment! Onze collega, Ko ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Inzicht in negatief werkgedrag

In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' bespreekt Orly Polak met Cokkie Vers ...

NVvA
NVvA
Kijk het NVvA-AKC Najaarscongres nu terug op de AD Academie

Op 9 november vond het inspirerende NVvA-AKC Najaarscongres plaats, dat nu ...

NVvA
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws