Vraag 1. Is er een methodiek om bij de intake van een opdracht te verkennen of er reeds een verstoorde verhouding tussen de partijen is?
Een mogelijkheid is om eerst een individueel gesprek te hebben met werkgever en werknemer. Toch kunnen de partijen de verstoorde verhouding in eerste instantie 'verborgen' willen houden, bijvoorbeeld omdat ze professioneel willen blijven.
Vraag 2. Hoe te handelen als er sprake is van een verstoorde verhouding tussen de partijen?
Bij een verstoorde verhouding is het zinvol om de (onderliggende) reden hiervoor te benoemen. Wat is er gebeurd waardoor de relatie onder druk is komen te staan? Vervolgens hangt het af van de wensen en verwachtingen, hoe je verder gaat. Als de partijen verder willen, is de volgende vraag waarom ze er niet zelf uitkomen. Wat heeft eenieder nodig om dit conflict op te lossen? Als ze niet met elkaar verder willen, dan werkt dit minder goed; dan zullen de partijen geneigd zijn het conflict te 'gebruiken' om uit elkaar te gaan en tegelijkertijd hun eigen gezicht te redden.
Vraag 3. Welke condities zijn nodig om goed te kunnen handelen in een situatie die de onpartijdigheid ter discussie stelt?
Nodig is dat de arbeidsdeskundige of begeleider het conflict bespreekbaar maakt en als op zichzelf staand behandelt, voordat er over re-integratie of iets dergelijks wordt gesproken. Anders zal het onderliggende conflict het gesprek over de toekomst 'vergiftigen'. Inderdaad, de partijen kunnen moeite hebben met de schijn van partijdigheid. De begeleider moet in staat zijn onpartijdigheid en neutraliteit uit te stralen en dit ook te laten zien in zijn/haar interventies. In deze casus draait het om de vraag: wat heeft de werknemer nodig om zich veilig te voelen in het proces? Misschien helpt het als hijzelf een adviseur mag meenemen voor morele ondersteuning.
Vraag 4: Is er uit bestaande inzichten een instrument, een checklist, op te stellen waarmee de arbeidsdeskundige kan nagaan of er sprake is van een verstoorde verhouding tussen de partijen (flowchart)?
Eventueel is de escalatieladder van Glasl een handig instrument. Zie bijvoorbeeld: http://www.quitte.nl/escalatieladder.pdf