Cahier 26 – Tool arbeidsdeskundige beoordeling psychosociale arbeidsbelasting
2.2 Gebruik in de praktijk

Arbeidsdeskundigen kunnen de tool op individueel niveau inzetten. Zo kan de arbeidsdeskundige de tool gebruiken om preventief te werk te gaan, voordat er sprake is van verzuim of bij kort verzuim van de werknemer om aanknopingspunten voor re-integratie te krijgen.

De handleiding bij de tool beschrijft primair het gebruik door arbeidsdeskundigen op individueel niveau, maar het onderliggende instrument DPQ-NL kan ook op groepsniveau worden ingezet en worden gebruikt om de situatie op de werkvloer inzichtelijk te maken[7]. Daarbij kunnen de volgende vragen worden gesteld: ‘Wat zijn de bronnen van psychosociale arbeidsbelasting?’ en ‘Op welke manier kunnen we daar preventief iets mee doen als bedrijf?’. Daarnaast kan bij een organisatie waar meerdere teams werken de psychosociale arbeidsbelasting per team inzichtelijk worden gemaakt, zodat er gerichter per team kan worden gehandeld. Dit kan ook geïndiceerd gebeuren, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van verhoogd verzuim op een afdeling.

Gebruik door de arbeidsdeskundige

De arbeidsdeskundige speelt een centrale rol bij het gebruik van de tool. Deze rol kan op verschillende manieren worden ingevuld en is mede afhankelijk van de casus.

De arbeidsdeskundige kan als coach of begeleider van de werknemer optreden. Hierbij kan de arbeidsdeskundige ook preventief een rol spelen. Als bij een werknemer (langdurig) verzuim dreigt, kan de arbeidsdeskundige de tool gebruiken om inzicht te krijgen in welke domeinen van het psychosociale werkklimaat daarbij een rol spelen. Daarnaast kan de arbeidsdeskundige met de uitkomsten van de tool de organisatie en de werknemers adviseren over knelpunten. Dit kan onder meer gaan over de inhoud van de functie, werkaanpassingen of over verzuimvraagstukken.

Andere gebruikers

Naast de arbeidsdeskundige kunnen ook andere arboprofessionals de tool gebruiken. Te denken valt aan de bedrijfsmaatschappelijk werker, de arbeids-en organisatiedeskundige, de bedrijfsarts, vitaliteitsadviseur of duurzame inzetbaarheidsadviseur.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document