Cahier 27 – Voorspellende factoren voor arbeidsuitval
Voorspellende factoren voor arbeidsongeschiktheid bij chronisch zieken

Tabel 2 laat zien welke factoren samenhangen met arbeidsongeschiktheid bij werkenden met een van de vijf veelvoorkomende chronische aandoeningen. De resultaten geven geen eenduidig beeld. Net als bij werkenden in het algemeen, zien we een vergrote kans op arbeidsongeschiktheid bij werkenden met hart- en vaatziekten of COPD als ze een lager opleidingsniveau hebben. Daarnaast is het hebben van meerdere aandoeningen een belangrijke voorspeller voor arbeidsongeschiktheid voor werkenden met hart- en vaatziekten en diabetes. Roken verhoogt het risico op arbeidsongeschiktheid voor alle chronisch zieke werkenden, behalve voor mensen met een depressie. Een verhoogd risico als gevolg van overgewicht of obesitas is met name voor mensen met COPD of reumatoïde artritis van belang. Qua werkgerelateerde factoren is het hebben van beperkte invloed op het werk een risicofactor voor arbeidsongeschiktheid bij werkenden met COPD en diabetes mellitus type 2.

Tabel 2 Relevante factoren voor vroegtijdige uitstroom uit werk voor arbeidsongeschiktheid voor mensen met verschillende chronische aandoeningen.

Hart- en vaatziekten

Chronische

obstructieve luchtweg-aandoeningen

Diabetes Mellitus type 2

Reumatoïde artritis

Depressie

PERSOONSKENMERKEN

Hogere leeftijd

X

X

Vrouwelijk geslacht

Lager opleidingsniveau

X

X

Afwezigheid van partner

GEZONDHEIDSKENMERKEN

Multimorbiditeit

X

X

GEDRAGSKENMERKEN

Fysieke inactiviteit

Roken

X

X

X

Een lage groente- en fruitinname

Overgewicht

X

Obesitas

X

WERKKENMERKEN

ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN

Hogere werkdruk

Hoger werktempo

ARBEIDSINHOUD

Minder ontwikkelmogelijkheden

Minder betekenisvol werk

X

Minder regelmogelijkheden

X

X

ARBEIDSVERHOUDINGEN

Minder sociale steun

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document