Onderzoekskader/aanleiding onderzoek
In opdracht van de werkgever, een grote verzekeraar, vindt arbeidskundig onderzoek plaats naar de re- integratie mogelijkheden van werknemer, werkzaam als medewerkster klantcontact HRM, in spoor 1 of spoor 2 in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. (WVP)
Onderzoeksvraag
Is het wenselijk om klachtcontingente re-integratie toe te passen bij kanker in tegenstelling tot
tijd/taakcontingentie re-integratie in verband met (nog) wisselende belastbaarheid?
Onderzoek
De werknemer is een 55-60-jarige vrouw, die werkzaam is als medewerker klantcontact bij een HRM-afdeling van een grote verzekeraar. Zij werkt 32 uur per week en heeft een contract voor onbepaalde tijd. De werknemer is 52 weken geleden volledig uitgevallen wegens klachten van medische aard. De arbeidsdeskundige is de eigen arbeidsdeskundige van het bedrijf. Op basis van het interne Wvp-beleid voert hij na 52 weken ziekte een tussentijdse re-integratietoets uit.
Kort CV
Basisschool, MULO, daarna meteen aam het werk in administratieve functies. Interne opleidingen, praktijkdiploma salarisadministratie. Heeft een paar jaar een eigen boekhoudbedrijf gehad. Sinds 12 jaar aan de slag bij de huidige werkgever in het huidige werk voor 32 uur per week, verdeeld over 4 dagen
Beschrijving van het eigen werk en belasting in de functie (vastgesteld door de arbeidsdeskundige)
Doel van de functie: het ontvangen, registeren, afhandelen en/of uitzetten van ongeplande klantvragen op het gebied van HRM en het uitvoeren van administratieve HRM-processen.
Taken
Administratie (controleren, registreren, corresponderen, bellen, e.d.) | 80 % |
Dossiervorming/beheer fysiek (kopiëren, archiveren, versturen e.d.) | 10 % |
Overleg | 10 % |
De psychische belasting in de functie bestaat uit: aandacht vasthouden, aandacht verdelen, herinneren, werken onder tijdsdruk, samenwerken, direct contact met collega’s en klanten, spreken, conflicthantering, omgaan met conflicterende functie-eisen (prioriteiten stellen, grenzen stellen, keuzes maken in processen), overzicht bewaken in proces, omgaan met storingen en onderbrekingen en deadlines en productiepieken, zelfstandig handelen (initiatief nemen).
De fysieke belasting in de functie bestaat uit: voornamelijk zittende werkzaamheden (gedurende 6-8-uur/dag), waar naar eigen inzicht kan worden vertreden, werken in een kantooromgeving (kantoorruimte met meerdere collega’s), repeterend hand- en vingergebruik tijdens toetsenbordwerkzaamheden, muisgebruik, statische belasting van de nek en schouders bij frequent repeterende beeldschermwerkzaamheden, knijp-/grijpkracht bij het maken van aantekeningen (schrijven), spreken (collega’s, overleg, klantcontacten), gebruik visus bij lezen in dossiers en beeldscherm, hoofdbewegingen in een flexie van 0-25 graden.
Uitgevoerde onderzoeksactiviteiten arbeidsdeskundige
Dossierstudie: stukken die voor het re-integratieverslag zijn verzameld.
Overleg met de werkgever.
Overleg met de werknemer.
Overleg met de bedrijfsarts.
Overleg met de interne bedrijfsmedisch adviseur arbo.
Bestudering uitslag deskundigenoordeel.
Visie klant
De werknemer valt uit nadat er kanker bij haar is geconstateerd. Er is direct een chirurgische behandeling ingezet, gevolgd door medicatie (chemotherapie). De behandeling loopt nog. Daarnaast krijgt de werknemer begeleiding in verband met mentale vraagstukken. Deze hebben grotendeels te maken met haar huidige medische problemen.
Na de operatie en tijdens de behandeling heeft de werknemer ruim een half jaar niet gewerkt. Zij geeft aan dat er geen belastbaarheid voor eerdere re-integratie mogelijk was op basis van geheel andere medische complicaties. Na zeven maanden is ze op eigen initiatief weer gedeeltelijk begonnen met werken. De bedrijfsarts achtte de werknemer na twee maanden weer belastbaar voor 4 dagen van 6 uur. De werknemer geeft aan dit niet vol te kunnen houden, waarna ze is teruggegaan naar 4 dagen van 5 uur. Maar ook dat kon de werknemer niet volhouden. In overleg met haar leidinggevende is haar werkweek teruggeschroefd naar 3 dagen van 5 uur.
De bedrijfsarts wilde hierin niet mee gaan. Hij heeft echter geen navraag gedaan bij de behandelend specialist, de psycholoog of de huisarts. De werknemer geeft aan graag te willen re-integreren, maar het ontbreekt haar aan energie om meer te kunnen werken. Ze geeft aan na het werk (thuis) niets meer aan te kunnen en is naar eigen zeggen labiel door de situatie.
De werknemer is afhankelijk is van het openbaar vervoer (enkele reis met de bus 50 minuten en 10 minuten lopen). Tijdens het onderzoek voor de tussentijdse re-integratietoets benadert de werknemer de interne arbeidsdeskundige met de vraag hoe ze moet omgaan met het verschil van inzicht en beleving tussen wat ze zelf ervaart aan te kunnen en de visie van de bedrijfsarts. Ze vraagt daarbij om een klachtcontingente opbouw in de re-integratie.
Visie leidinggevende/werkgever van klant
De werkgever weet dat er een plan van aanpak moet worden opgesteld en uitgevoerd op basis van de probleemanalyse van de bedrijfsarts. De werkgever geeft aan dat de bedrijfsarts tijdens een sociaal medisch teamoverleg heeft toegelicht dat het voor de medewerker goed is om even door te bijten en zich te houden aan zijn schema van urenopbouw. De bedrijfsarts dringt er bij de werkgever sterk op aan dit advies op te volgen. De werkgever kent de werknemer nog niet zo lang. Hij geeft aan dat hij nog geen goed beeld heeft kunnen vormen van haar functioneren. Ze heeft in het jaar voor de huidige uitval twee re-integratieperiodes gehad als gevolg van andere medische ingrepen.
De werkgever heeft gemerkt dat werknemer een hoog ‘creditniveau’ bij collega’s op de afdeling heeft. Hij geeft aan dat iedereen op de afdeling weet wat de werknemer in medisch opzicht mankeert; dit vertelt ze aan iedereen. Dat geldt ook voor de medische ingrepen.
De werkgever spreekt met werknemer een afwijkende opbouw af: wekelijks 3 dagen van 5 uur. De werkgever ziet namelijk dat het de werknemer echt niet lukt met het advies van de bedrijfsarts.
Omschrijving van de beperkingen en mogelijkheden
De bedrijfsarts heeft een en ander samengevat in de onderstaande functionele mogelijkhedenlijst.
Huidige relevante beperkingen
Probleemveld | Aard van de beperkingen | Prognose |
Persoonlijk functioneren | Kan niet te veel stress en hectiek aan, aandacht verdelen is moeizaam, maar met verdeling taken is er wel ruimte om te kunnen functioneren | |
Sociaal functioneren | Geen | |
Lichamelijk handelen (dynamisch) | Geen zwaar fysiek werk | |
Lichamelijk handelen (statisch) | Idem | |
Werkomstandigheden | Geen | |
Werktijden | 4 keer 5 uur werken |
Volgens de bedrijfsarts kan de werknemer passend werk verrichten gedurende 4 dagen van 5 uur per week. De bedrijfsarts schrijft ook: de betrokkene meent niet langer dan 3 dagen van 4 uur per week te kunnen werken in aangepast werk (aanpassen van ‘tempo en hectiek’).
Overleg door de arbeidsdeskundige met de bedrijfsarts: de bedrijfsarts is geraadpleegd over het verschil van inzicht over de belastbaarheid tussen hem en de werknemer. De bedrijfsarts geeft aan bij zijn standpunt te blijven en geeft letterlijk aan: ‘Indien werknemer het er niet mee eens is, dan moet ze maar een deskundigenoordeel aanvragen’.
Resultaten werkplekonderzoek
Er is goed meubilair dat voldoet aan de arbo-normen. Er is standaard pauzesoftware geïnstalleerd, waarmee de werknemer de intensiteit van het computergebruik kan reguleren. De werknemer maakt gebruikt van geluidswerende schotten rondom haar bureau in de kantoortuin.
Resultaten overig onderzoek
De werkgever heeft in goed overleg met de werknemer vlak voor de tussentijdse re-integratietoets een deskundigenoordeel aangevraagd bij het UWV. Uit dat oordeel blijkt dat de werknemer in staat moet worden geacht om 3 dagen van 5 uur in aangepast werk te kunnen re-integreren.
Beschouwing en visie van de arbeidsdeskundige
De werknemer is medewerker klantcontact op een HRM-afdeling (32 uur). Bij aanvang van haar huidige ziekteperiode functioneerde zij goed qua opleiding/vaardigheden/capaciteiten. De werknemer heeft haar collega’s verteld waarvoor ze wordt behandeld.
Er blijkt sprake van een significant verschil van inzicht over de re- integratiemogelijkheden tussen de werknemer en de bedrijfsarts. De werknemer verzoekt om klachtcontingent te re- integreren, aangezien het advies van de bedrijfsarts – met name de tijdcontingente opbouw – volgens jaar niet vol te houden is. Naar aanleiding van het verschil van inzicht vraagt de werkgever een deskundigenoordeel aan bij het UWV. Hierin wordt vastgesteld dat de werknemer in staat is om 3 dagen van 5 uur te kunnen re- integreren in aangepast werk.
In feite is het oordeel niet zo veel anders dan dat van de bedrijfsarts: er wordt gesteld dat de urenbelastbaarheid een objectief gegeven is dat leidend moet zijn voor taakcontingente re-integratie. Maar de werknemer wil iets anders: ‘De ene dag kan ik wel 7 uur aan en de volgende dag maar 2 uur. Zo voel ik het nu eenmaal.’
De werkgever en de werknemer zijn het eens over eventuele tijdelijke aanpassingen in het eigen werk. De werknemer kampt met problemen die door de werkgever goed te regelen zijn: haar (tijdelijke) problemen met stress en hectiek kunnen door taakverdeling naar anderen en het werken in een prikkelarme ruimte worden geregeld. De werknemer geeft echter aan dat ze niet kan garanderen dat ze de uren per dag of de dagen per week ook feitelijk kan realiseren. Ze claimt een wisselende belastbaarheid door onvoorspelbare vermoeidheid.
Conclusies arbeidsdeskundige
De werknemer is nu niet geschikt voor het volledig uitoefenen van haar eigen werk, ook niet na inzet van voorzieningen. Dit baseert de arbeidsdeskundige enerzijds op de door de bedrijfsarts vastgestelde beperkingen ten aanzien van de belastbaarheid in persoonlijk functioneren en werktijden. En anderzijds door de onvoorspelbare vermoeidheid die werknemer ervaart.
Wel is de werknemer geschikt voor andere passende werkzaamheden. Bijvoorbeeld taken uit haar eigen werk, zoals kopiëren en archiveren. Nadat de belastbaarheid van werknemer door middel van het deskundigenoordeel naar beneden is bijgesteld, neemt de arbeidsdeskundige dit in zijn re-integratieadvies op als het maximale op (zie 1.12). Om de motivatie van de werknemer én de verbinding tussen werkgever en werknemer te optimaliseren, dient de werkgever rekening te houden met de waarneming van de werknemer. De arbeidsdeskundige adviseert de werkgever om de werktijden bij te houden in een logboek en dat vóór elk spreekuur met de bedrijfsarts te bespreken. Die kan dan bepalen wat zijn nieuwe advies is: doorgaan op de ingeslagen weg of een ander advies.
Advies en vervolgstappen arbeidsdeskundige
De arbeidsdeskundige adviseert om de re- integratie voort te zetten in aangepaste werkzaamheden, 3 dagen van maximaal 5 uur, gebaseerd op het deskundigenoordeel.