Leidraad Werkvoorzieningen maart 2023
Slimmer zoeken met Google

Google
Google is de meest gebruikte zoekmachine. Ook arbeidsdeskundigen maken er veel gebruik van. De zoekmachine kan niet denken en zal dus geen antwoord geven op een vraag die je stelt. Google zoekt alleen binnen (veel) bestanden. Als je iets wilt opzoeken met Google moet je niet een complete vraag intypen, want Google kan dus geen antwoord geven. Je kunt Google laten zoeken door het geven van steekwoorden.

Zoekresultaat
Na het geven van zoekwoorden en een <enter> toont Google het zoekresultaat;

  • Boven aan de pagina staat het aantal zoekresultaten.

  • Daaronder worden resultaten getoond, waarbij de zoekwoorden zijn gearceerd.

Als je een bestand opent waarin de zoekwoorden zijn gevonden, wordt het bestand vanaf het begin (de eerste pagina) getoond. Als het om een heel groot bestand gaat (bijvoorbeeld een Wordbestand van honderd pagina’s), is het gevolg dat je eerst op zoek moet gaan de pagina waar de door jouw ingevoerde zoekwoorden staan.

Zoeken
Door in Windows de toetscombinatie <ctrl> + <f> en bij Apple de toetscombinatie <cmd> + <f> te gebruiken, wordt er een venster (bij de browsers Explorer, Chrome en Safari rechtsboven) geopend. Tik in dit venster nogmaals het zoekwoord. Dit woord wordt vervolgens meteen gemarkeerd in het bestand waarin het is gevonden. Bovendien krijg je direct te zien hoe vaak je zoekwoord in het bestand voorkomt.

Zoeken binnen een (numeriek) bereik
Door gebruik te maken van drie puntjes (…) kun je een bereik aangeven bij allerlei numerieke waardes, zoals gewichten, jaartallen en prijzen. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een bureaustoel die tussen de 100 en 150 euro mag kosten, typ je als zoekopdracht in: bureaustoel kosten 100…150.

Nog slimmer zoeken
Google toont alle zoekresultaten waarin je zoekwoorden zijn teruggevonden. Vaak gaat het om veel zoekresultaten. Met Google kun je echter ook je zoekopdracht verfijnen. Google kent hiervoor de volgende mogelijkheden:

  • zoekhulpmiddelen;

  • geavanceerd zoeken;

Zoekhulpmiddelen
Na het tonen van de zoekresultaten kun je in de regel die erboven staat, ‘Zoekhulpmiddelen’ aanklikken. Hiermee kun je filteren op taal, periode en plaats.

Geavanceerd zoeken
Door op ‘Geavanceerd zoeken’ rechts van de zoekbalk te klikken of door op Google ‘geavanceerd zoeken’ of ‘advanced search’ in te typen, kom je op de pagina Google Geavanceerd Zoeken uit. Hier kun je de zoekvraag verfijnen, waarbij ook een aantal filters kan worden ingezet (zie ook ‘Zoekhulpmiddelen’). Ook kan de volgende verfijning worden aangebracht in de zoekvraag:

  • In de eerste zoekbalk kun je een of meerdere zoektermen invoeren, waarop kan worden gezocht. Google gaat vervolgens op zoek naar alle bestanden waarin deze zoektermen worden genoemd. Deze regel is de … en ( of ‘and’ in het Engels) … functie.

  • In de derde regel zoekt Google naar bestanden waarin een van de opgegeven zoekwoorden wordt gebruikt. Deze regel is … of ( of ‘or’ in het Engels ) … functie.

  • In de vierde zoekbalk zoekt Google naar bestanden waarin het opgegeven zoekwoord niet staat.

Daarnaast kan de zoekvraag nog verder verfijnd worden door: taal, regio, tijd van de laatste update, woorden die in de titelpagina moeten voorkomen, woorden die op elke pagina moeten voorkomen, e.d.

Taal
Google is van oorsprong Amerikaans, dus als je alle nieuwe toepassingen van Google wilt gebruiken doe je er verstandig aan op Google.com in plaats van Google.nl te zoeken.
Op zoek naar het Engelse woord van iets wat je wil opzoeken? Hiervoor kun je gebruikmaken van het vertaalhulpmiddel van Google. Door op ‘Google taalhulpmiddelen’ rechts van de zoekbalk te klikken of door op Google ‘taalhulpmiddelen’ of ‘translate’ in te typen, kom je op de pagina Google Translate uit. Met hulp van deze pagina kun je een zoekwoord in ruim tachtig talen vertalen. Er worden dan meerdere woorden getoond op alfabetische volgorde met vermelding van de betekenis van het betreffende woord in de door jouw geselecteerde taal. Kijk dus goed naar welke betekenis je op zoek bent.

Databanken
Veel databanken die als zoekresultaat door Google worden gevonden, kennen zelf ook nog weer filtermogelijkheden, waarbij je de zoekvraag verder kunt verfijnen. 

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document