AD Voorbeeld Casuïstiek | Arbeidsdeskundigen

AD Voorbeeld Casuïstiek

  1. Het leren van elkaar middels casuïstiek bespreking is al decennia een van de onderdelen van de kwaliteit- en professionaliseringsketen van de arbeidsdeskundige beroepsgroep. Goede casuïstiek kan een waardevolle bron zijn om van te leren en voor het op peil houden van vakbekwaamheid en kennis. Om op het gebied van het professioneel handelen te blijven leren is het voor arbeidsdeskundigen belangrijk om van elkaar feedback op hun werkwijze te krijgen. Door het krijgen en geven van die feedback kan gedrag effectiever worden, de oordeelsvorming kwalitatief worden verbeterd en de arbeidssatisfactie vergroot worden. Binnen de Onderlinge Toetsing (OT) groepen, maar ook tijdens het dagelijkse werk van de arbeidsdeskundige bespreken collega arbeidsdeskundigen hoe ze een casus hebben aangepakt. Collega’s leren van elkaar en zoeken naar nieuwe wegen om hun vak uit te oefenen.

Het is nog niet eenvoudig om voor die kennisuitwisseling goede (voorbeeld) casuïstiek te ontwikkelen. Het vak van arbeidsdeskundige wordt immers divers uitgeoefend en er is nog weinig wetenschappelijke literatuur voor de onderbouwing van het vak. Bij de beoordeling van een cliënt hangt veel af van de eigen, professionele werkwijze van de arbeidsdeskundige. Het gaat daarbij niet alleen om kennis. Mensen en situaties verschillen en daarom is iedere zaak in zekere mate uniek.

Binnen de arbeidsdeskundige beroepsgroep zijn meer dan 100 OT-groepen. Collega’s leren daar van elkaar en zoeken naar nieuwe wegen om hun vak uit te oefenen. De kenmerken van Onderlinge Toetsing zijn volgens Hobeon SKO:

  • probleemgerichte bespreking van vakinhoudelijke vraagstukken en van de eigen en elkaars wijze van werken
  • systematische en kritische evaluatie door een aantal beroepsgenoten onderling met behulp van daartoe door de groep gemaakte afspraken en aanvaarde normen.
  • met als doel om de wijze van handelen gericht te verbeteren.

De beroepsgroep heeft samen met het AKC - in de lijn van Onderlinge toetsing, de methode van de “Arbeidsdeskundige Voorbeeld Casuïstiek” laten ontwikkelen. Deze systematiek is speciaal voor de beroepsgroep ontwikkeld in samen werking met TNO Arbeid en Gezondheid en UMCG. Die methode voegt extra dimensies toe aan de bestaande manier van kennisuitwisseling in OT-groepen.

  • aanscherping kennisvraag of leervraag bij te bespreken casuïstiek;
  • feedback van externe deskundigen via het AKC buiten de OT-groep;
  • inschakeling van wetenschap via het AKC om beschikbare evidence en literatuur te ontsluiten;
  • gebruik van bestaande evidence;
  • publicatie van de casussen en de antwoorden van de wetenschap voor de gehele beroepsgroep in dit Kennisdossier.
TERUG NAAR kenniscentrum

Inhoud van het dossier