Balanceren op het snijvlak van integriteit, professionaliteit en zakelijkheid
Samenvatting

Korte situatieschets

De arbeidsdeskundige wordt ingehuurd voor het uitvoeren van een arbeidsdeskundig onderzoek. Tijdens de uitvoering van de opdracht blijkt dat er sprake is van een gebrouilleerde verhouding tussen werkgever en werknemer. De werknemer verwijt de arbeidsdeskundige partijdigheid en uit allerlei bedreigingen aan de arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige geeft hierop de opdracht terug.

Onderzoeksvraag in de oorspronkelijke casus

  • Past, uitgaande van het thans geldende beperkingenpatroon, de maatmanfunctie nog bij de betrokken werknemer?

  • Zo nee, is de maatmanfunctie passend te maken door aanpassingen en/of inzet van Voorzieningen, of zijn er andere passende functies bij de eigen werkgever voorhanden?

  • Zo nee, moet er een spoor 2-traject worden gestart? In welke vormen zou dit kunnen en wat zijn hiervoor de voorwaarden?

Conclusie van arbeidsdeskundige in casus

  • Eigen werk is niet passend.

  • Er is geen ander passend werk bij de eigen werkgever voorhanden.

  • Als de werkgever de functie op grond van voor hem moverende redenen niet kan aanpassen, dan starten met spoor 2-traject.

Bovenstaande conclusie is in het concept van het arbeidsdeskundigerapport weergegeven en besproken tijdens individuele gesprekken met werkgever en werknemer. De werknemer reageert erg fel en bedreigend op het conceptverslag, beschuldigt de arbeidsdeskundige van partijdigheid en eist bijstelling van de conclusie. De arbeidsdeskundige overlegt vervolgens met collega’s en met de SRA over deze aantijgingen. De vraag die de arbeidsdeskundige zich stelt is of hij nog objectief naar deze casus kan kijken en hoe hij om moet gaan met de consequenties van het mogelijk teruggeven van de casus, zowel zakelijk als moreel. Na overleg met de SRA is besloten de casus terug te geven.

Kennis- en leervragen

  1. Is er een methodiek om bij de intake van een opdracht te verkennen of er reeds een verstoorde verhouding tussen de partijen is?

  2. Hoe te handelen als er sprake is van een verstoorde verhouding tussen de partijen?

  3. Welke condities zijn nodig om goed te kunnen handelen in een situatie die de onpartijdigheid ter discussie stelt?

  4. Is er uit bestaande inzichten een instrument, een checklist, op te stellen waarmee de arbeidsdeskundige kan nagaan of er sprake is van een verstoorde verhouding tussen de partijen (flowchart)?

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document