Hoe om te gaan met re-integratieverplichtingen WVP bij de doelgroep Participatiewet (klant met Wajong-uitkering)?
Mogelijke eerste gedachten voor oplossingsrichtingen

  • De arbeidsdeskundige/jobcoach/werkgever moet de werknemer de opdracht geven om voor een actueel en volledig dossier te zorgen, zodat de arbeidsdeskundige een compleet beeld heeft van de mogelijkheden van de werknemer en haar kwaliteiten, krachten en bekwaamheden.

  • Als snel duidelijk is dat er geen mogelijkheden zijn voor terugkeer in eigen werk en/of aangepast werk binnen het bedrijf, is het mogelijk om versneld een spoor 2-traject op te starten.

  • UWV Werkbedrijf kan hierbij helpen, waardoor er ook een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid ontstaat om de werknemer zo snel mogelijk te herplaatsen in passend werk.

  • Een andere optie is de inzet van een jobcoach tijdens de periode dat de werknemer in de ziektewet zit en re-integreert in passend werk bij een andere werkgever. Hiervoor is eventueel ook loondispensatie mogelijk.

  • Bij het aannemen van werknemers met een Wajong-status is een mogelijke verhoging van de WGA-premie voor de eventuele nieuwe werkgever niet van toepassing. Hierdoor kan een werkgever eerder over te halen zijn om iemand uit dit doelgroepenregister in dienst te nemen.

  • Hulp inroepen van het Werkgevers Service Punt, omdat zo ook de vacaturebank voor mensen met een Wajong-status kan worden ingezet.

  • De werkgever kan bij UWV een verzoek indienen voor een deskundigenoordeel (DO), met als doel een juiste advisering bij verdere re-integratie of een eventueel aan te vragen loonkostendispensatie.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document