Hoe om te gaan met re-integratieverplichtingen WVP bij de doelgroep Participatiewet (klant met Wajong-uitkering)?
Casus rapportage

Onderzoekskader/aanleiding onderzoek

De werknemer is een 28-jarige vrouw die in november 2015 met lichamelijke klachten is uitgevallen voor haar functie van medewerker algemeen schoonmaakonderhoud. Ze is sinds mei 2009 in dienst bij het schoonmaakbedrijf en heeft een vast dienstverband voor 16 uur per week. Ze heeft een Wajong-uitkering, maar dit is niet bekend bij de start van het arbeidsdeskundig onderzoek, ook niet bij de werkgever. Dit komt pas later boven tafel.

Onderzoeksvragen (gesteld door de werkgever)

  1. Is de werknemer geschikt voor haar eigen werk (medewerker algemeen schoonmaakonderhoud)?

  2. Kan het eigen werk worden aangepast?

  3. Is er ander passend werk bij de eigen werkgever?

  4. Wat zijn de re-integratiemogelijkheden bij een andere werkgever?

Onderzoek

  • Dossierstudie, november 2016.

  • Gesprek met de werkgever en casemanager, november 2016.

  • Gesprek met de werknemer en haar jobcoach, november 2016.

  • Informatie en overleg bedrijfsarts, oktober en november 2016.

Uitgevoerde onderzoeksactiviteiten arbeidsdeskundige

In het kader van een arbeidsdeskundig onderzoek vond in november 2016 bij de werkgever een gesprek plaats tussen de arbeidsdeskundige, de werknemer en haar jobcoach. Gebleken is dat de jobcoach de werknemer al langer kent.

Visie klant

De werknemer acht zich, gezien haar huidige arbeidsmogelijkheden, niet in staat tot het verrichten van het eigen werk in de volle omvang. Zij laat weten een Wajong-uitkering te ontvangen en vandaaruit bemiddeld te zijn naar de huidige functie van schoonmaakster bij een voorganger van de huidige eigenaar. Ze werkt altijd samen met een ondersteunende collega en is aangewezen op een afgebakende deeltaak waar geen hoog handelingstempo voor nodig is. De werknemer weet niet welk ander werk/functie ze zou kunnen uitvoeren bij haar eigen werkgever, of bij een andere werkgever.

Visie casemanager en werkgever

De casemanager geeft aan dat de werknemer sinds september 2009 in dienst is bij de werkgever. Het is bij de casemanager bekend dat ze in het huidige werk is geplaatst met ondersteuning van een collega. De werknemer heeft nooit een volledige, zelfstandige functie verricht. De werknemer is, om het arbeidsritme vast te houden, wel geplaatst in een gecreëerde taak die niet blijvend aan haar kan worden aangeboden. In dat kader verricht de werknemer op dit moment 2 x 2,5 uur werkzaamheden in aangepast werk bij de eigen werkgever. Hierin werkt zij samen met een collega, waarbij ze standaardpakketten schoonmaakbenodigdheden (bestaande uit schoonmaakdoekje, afwasborstel en toiletpapier) naar de bungalows brengt. Hierdoor blijft ze onderdeel uitmaken van het arbeidsproces. Op basis van de beperkingen kan de casemanager geen alternatieve functies benoemen die de werknemer bij de eigen werkgever zou kunnen verrichten.

Omschrijving van de beperkingen en mogelijkheden (visie bedrijfsarts)

Naast de belemmeringen die te maken hebben met het persoonlijk en sociaal functioneren van de werknemer (waardoor ze een Wajong-status heeft) zijn er nu ook belemmeringen aan het bewegingsapparaat vastgesteld. Hierdoor is de werknemer niet meer in staat haar schoonmaakwerkzaamheden te verrichten. De bedrijfsarts heeft aangegeven dat herstel niet te verwachten is.

Conclusies bedrijfsarts

  • De werknemer beschikt over duurzaam benutbare mogelijkheden.

  • De werknemer heeft beperkingen ten opzichte van normaal functioneren.

  • De bedrijfsarts heeft de beperkingen van de werknemer op het gebied van persoonlijk en sociaal functioneren niet meegenomen bij het opstellen van de functionele mogelijkhedenlijst (FML).

  • Voorbeelden van werksoorten: eenvoudige (en simpel van aard) ondersteunende taken en/of eenvoudige productmatige werkzaamheden, waarbij rekening wordt gehouden met de beperkingen van de werknemer.

Dynamische handelingen

  • Dominantie: rechts.

  • Lokalisatiebeperkingen: tweezijdig, schroefbewegingen met hand en arm, frequent reiken tijdens het werk, duwen of trekken, frequent lichte voorwerpen hanteren tijdens het werk, frequent zware lasten hanteren tijdens het werk en actief zijn boven schouderhoogte.

Informatie jobcoach

Tijdens het gesprek met de werknemer op kantoor wordt zij vergezeld door haar jobcoach. De werkgever wist niet dat de werknemer een jobcoach had. Pas in het gesprek met de jobcoach werd duidelijk dat de werknemer een Wajong-uitkering heeft. De werkgever is hier niet van op de hoogte gesteld ten tijde van de overname van het schoonmaakbedrijf en deze informatie stond ook niet in haar dossier. In de schoonmaakbranche is wisseling van werkgever zeer gebruikelijk in verband met aanbestedingen.

Er is geen sprake van loondispensatie. De werknemer staat in de boeken als een reguliere werknemer. Zij wordt echter al jaren bijgestaan door de jobcoach. Bij problemen over de op de werkvloer uit te voeren werkzaamheden, werd en wordt de jobcoach door de werknemer ingeschakeld. In dit geval zijn haar ziekmelding en het door de werkgever aangevraagde arbeidsdeskundige onderzoek reden om hem te benaderen. De jobcoach wordt gefinancierd uit het pgb-budget van de werknemer.

Resultaten overig onderzoek door arbeidsdeskundige

  • Opleiding: Voortgezet Speciaal Onderwijs, richting dienstverlening.

  • Werkervaring:

    • voorjaar 2008 - voorjaar 2009 bij schoonmaakbedrijf;

    • mei 2009 - heden bij huidige werkgever.

  • Stage-ervaring: verzorgingshuis en spoelkeuken.

  • Pc-vaardigheden: kan met de computer werken.

  • Rijbewijs: AM.

Functiebelasting in kaart gebracht door arbeidsdeskundige

De functie van medewerker schoonmaak en onderhoud bestaat uit het verrichten van handmatige schoonmaakwerkzaamheden, waarbij de medewerker frequent moet reiken of buigen. Bij het stofzuigen, moppen en wissen van vloeren worden langdurig achter elkaar duwende of trekkende bewegingen gemaakt. Materieel of materialen moeten worden getild en gedragen. De werkzaamheden worden voornamelijk staand verricht, afgewisseld met lopen. Zitten is tijdens het werk niet mogelijk. Dit werk is niet zodanig aan te passen dat nog meer rekening wordt gehouden met de fysieke beperkingen van medewerker. Haar werkzaamheden waren al maximaal aangepast op haar mogelijkheden. Zo werkte zij altijd met een collega samen en had zij meer tijd om de werkzaamheden uit te voeren. Deze collega stuurde haar aan en controleerde haar werk.

Er zijn binnen het bedrijf geen functies voor de werknemer beschikbaar waarin zij volledig kan worden vrijgesteld van schoonmaakwerkzaamheden. Een wijziging in de taakverdeling, of een takenruil met een collega, zal de werknemer niet of onvoldoende ontlasten ten aanzien van haar beperkingen.

In de tussentijd is werkgever/arbeidsdeskundige aan het zoeken naar een passend extern re-integratietraject voor de werknemer, waarin de vastgestelde belemmeringen in verband met haar Wajong-status ook worden meegenomen.

Beschouwing en visie van de arbeidsdeskundige

Uit arbeidsdeskundig onderzoek is gebleken dat de werknemer ongeschikt is voor het eigen werk vanwege beperkingen aan haar houdings- en bewegingsapparaat. Ook is gebleken dat werknemer een Wajong-status heeft. Er moet nu als eerste in kaart worden gebracht welke beperkingen er gelden vanuit de Wajong-status. Vervolgens kan er gerichter worden ingezet op re-integratie bij een andere werkgever.

Conclusies arbeidsdeskundige

Omdat het eigen werk van de werknemer als niet-passend is te beschouwen, heeft de arbeidsdeskundige de andere arbeidsmogelijkheden bij de werkgever onderzocht. De conclusie is dat er geen passend werk bij de eigen werkgever is omdat de belasting van deze functies haar belastbaarheid overschrijdt. Daarnaast ontbreekt het de werknemer aan een relevante vooropleiding en/of werkervaring. Tevens wordt werknemer niet in staat geacht om zich op korte termijn voor andere functies bij de eigen werkgever te kwalificeren, bijvoorbeeld door middel van (om)scholing.

Advies en vervolgstappen arbeidsdeskundige

Aangezien er geen andere passende functies bij de eigen werkgever aanwezig zijn, moet volgens de Wet verbetering poortwachter (uiterlijk na het eerste ziektejaar) onderzoek worden verricht naar ander passend werk bij een andere werkgever (spoor 2). Gezien haar arbeidsmogelijkheden, vooropleiding (VSO) en werkervaring (schoonmaaksector en productiewerk), alsmede de Wajonguitkering, wordt werknemer in staat geacht tot het verrichten van lichte, eenvoudige, productiematige werkzaamheden. Het advies aan de werkgever is om een ‘haalbaarheidsonderzoek’ te laten instellen naar passende arbeidsmogelijkheden bij een andere werkgever.

Omdat klant ook een Wajong-status heeft, kan ze met ondersteuning van de jobcoach contact opnemen met UWV om de rapportages op te vragen en de plaatsingsvoorwaarden. De arbeidsdeskundige kan deze gegevens meenemen in zijn beoordeling van de mogelijkheden voor ander werk. Tevens kan de arbeidsdeskundige van de werkgever navraag doen in hoeverre de arbeidsdeskundige van UWV Werkbedrijf mee kan denken over een eventuele herplaatsing en over de mogelijkheden van loonkostensubsidie/ loondispensatie.

Geadviseerd wordt om een gespecialiseerd re-integratiebureau in te schakelen met kennis en ervaring in het re-integreren van werknemers met een Wajong-status. De arbeidsdeskundige van de werkgever kan voor de werknemer ook gebruikmaken van het Werkgevers Service Punt (WSP) van UWV. Zij hebben een vacaturebank voor hun Wajong-populatie met aangepaste functies.

Een laatste mogelijkheid is om in samenspraak met de jobcoach bij UWV een aanvraag in te dienen voor een advies beschutwerk. Dit als blijkt dat een reguliere werkgever, vanwege de begeleidingsbehoefte van deze werknemer, meer dan evenredige organisatorische/technische aanpassingen zou moeten doen om werk voor haar te regelen.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document