De gevolgen van technologisering voor het arbeidsdeskundig vak | Arbeidsdeskundigen
20
nov
2023

De gevolgen van technologisering voor het arbeidsdeskundig vak

Robotisering en digitalisering zijn alom aanwezig. In ons privéleven en in ons werk. Maar veel is nog onduidelijk. Welke vormen van technologie kunnen we inzetten om de terugkeer naar werk of het vinden van werk te bevorderen voor mensen met een arbeidsbeperking? En wat betekent dat voor het handelen van arbeidsdeskundigen?

Handelingsperspectief

In opdracht van het AKC doen TNO en Amsterdam UMC onderzoek naar deze vragen. Dit onderzoek moet, na literatuuronderzoek met casuïstiekbeschrijving en beschrijving van de toepassingsmogelijkheden van AI, leiden tot een handelingsperspectief voor arbeidsdeskundigen. Hoe kunnen zij deze kennis en technieken toepassen in het eigen werk? De onderzoekers ontwikkelen een praktisch hulpmiddel en een opleidingsplan om het werken met het hulpmiddel te stimuleren.

Adviserende werkgroep

Het AKC vindt het belangrijk dat de opbrengsten van het onderzoek nut hebben voor en toepasbaar zijn in de arbeidsdeskundige praktijk. Daarom wordt een adviserende werkgroep van arbeidsdeskundigen opgericht. In de werkgroep delen arbeidsdeskundigen en onderzoekers kennis over toepassingen van technologieën. Ook worden prototypes van het hulpmiddel gedeeld en samen verder aangescherpt. De werkgroep wordt zo gevormd dat alle arbeidsdeskundige domeinen vertegenwoordigd zijn. Er is nog ruimte voor enkele geïnteresseerden. Bij meer geïnteresseerden uit hetzelfde domein, kunnen mogelijk niet alle arbeidsdeskundigen zitting nemen in de werkgroep.

De rol van de werkgroep

De werkgroep heeft een belangrijke adviserende rol binnen het onderzoek. De onderzoekers zijn op zoek naar:

  • Arbeidsdeskundigen die laagdrempelig te benaderen zijn voor vragen rondom het werk in de praktijk en het te ontwikkelen hulpmiddel.
  • Arbeidsdeskundigen die meedenken over passende scenario’s rondom cliënten waarin de toepassing van robotisering en digitalisering bekeken kan worden.
  • Arbeidsdeskundigen die drie keer een bijeenkomst van twee uur kunnen bijwonen, bij voorkeur fysiek in het midden van het land.

Praktische informatie en aanmelden

Het onderzoek loopt van november 2023 t/m juli 2024. De bijeenkomsten van de werkgroep vinden naar verwachting plaats in januari, april en juni. Voor deelname aan de werkgroep ontvang je PE-punten. Meer informatie en aanmelden voor de werkgroep kan via akc@arbeidsdeskundigen.nl

AKC
Terug naar overzicht
Meer AKC nieuws
Werkgever ondersteunen bij werknemers met psychische klachten

Één op de vijf werkenden heeft last van psychische klachten. Werkgevers wil ...

AKC
Wolter is arbeidsongeschikt én werkt: ‘Ik moet onder de mensen zijn’

Geroutineerd sjeest Wolter van Coeverden in zijn rolstoel door de werkplaat ...

AKC
Praktijkvoorbeelden van (tijdelijk) passend werk gezocht

Werkgevers en leidinggevenden hebben een belangrijke rol bij het vinden van ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Kenniscentrum AKC nieuws