Één op de vijf werkenden heeft last van psychische klachten. Werkgevers willen deze medewerkers graag behouden voor de organisatie, maar vinden het vaak lastig om ze aan het werk te houden. Juist bij medewerkers met ‘milde’ psychische klachten kan een werkgever wel invloed hebben. Als arbeidsdeskundige kun je van grote meerwaarde zijn bij het ondersteunen van werkgevers. Daarom publiceren we de arbeidsdeskundige werkwijzer Blijven werken met psychische klachten.
Werkgevers ondersteunen
Dit is een werkwijzer voor arbeidsdeskundigen bij het invoeren van: Blijven werken bij psychische klachten: een handreiking voor werkgevers.
Arbeidsdeskundigen worden steeds vaker vroegtijdig aangehaakt bij werknemers met psychische klachten. Zij kunnen de mismatch tussen belasting en belastbaarheid signaleren en aangrijpen én adviseren over passende (werk)aanpassingen en maatregelen. Het is dus belangrijk om werkgevers goed te kunnen ondersteunen. Hoe je dat kunt doen, staat omschreven in deze werkwijzer.
Van introductie tot implementatie
Het doel is dat werkgevers door middel van de handreiking en de dialoog over hun aanpak meer handelingsbekwaam worden in de ondersteuning van medewerkers met psychische klachten. De handreiking voor werkgevers kun je introduceren als:
- je ziet dat leidinggevenden handelingsverlegen zijn bij medewerkers met psychische klachten;
- je ziet dat meerdere medewerkers uit één team of organisatie uitvallen vanwege psychische klachten.
De arbeidsdeskundige werkwijzer geeft een stappenplan voor de introductie van de handreiking bij werkgevers. Van de voorbereiding en afweging van de voor- en nadelen, tot implementatie en nazorg.
Meer over het project
De werkwijzer Blijven werken met psychische klachten is ontwikkeld in project De Mentaal Gezonde Zaak van het lectoraat Arbeidsdeskundigheid aan HAN University of Applied Sciences, in samenwerking met het AKC, de NVvA, AWVN, Samen Sterk Zonder Stigma en Tranzo Tilburg University.