Vraag 1. Wat is een adequate arbeidsdeskundige advisering aan een werkgever in het kader van zijn WVP-verplichtingen, als er sprake is van uitval van een werknemer met een regulier arbeidscontract én de Wajong-status?
Op de verplichtingen in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter voor werkgever en werknemer zijn geen uitzonderingen, zodra een werknemer een regulier contract heeft. De eventuele combinatie met een uitkeringsstatus doet daar niets aan af. De verplichtingen zoals omschreven in de Werkwijzer Poortwachter van UWV, versie 24 maart 2017, gelden onverkort voor degene die met een Wajong-uitkering werkt. De persoon is werknemer en dus gelden dezelfde regels als voor iedere andere werknemer die ziek wordt. De no-riskpolis is één van de maatregelen om een werkgever te compenseren bij eventuele grotere risico’s op verzuim en de daaraan gekoppelde loondoorbetalingsverplichting.
De Werkwijzer Poortwachter van UWV is de opvolger van de Werkwijzer RIV-toets in de praktijk, met een actuele inhoud en een gebruikersvriendelijke lay-out. Bij de opzet van de nieuwe werkwijzer is rekening gehouden met de vraag naar meer transparantie over de manier waarop UWV re-integratie-inspanningen beoordeelt. De werkgever wordt in een duidelijke opzet meegenomen in het proces vanaf het eerste en tweede ziektejaar tot en met het moment waarop UWV de re-integratie-inspanningen toetst.
De Werkwijzer Poortwachter biedt werkgever en werknemers en degenen die hen ondersteunen, een richtlijn voor de aanpak van de re-integratie. Er staat in wat er van alle partijen in de praktijk wordt verwacht tijdens de eerste twee ziektejaren. In de werkwijzer staan verder nog meer handvatten om bij het tweede spoor in te zetten, en nadere uitleg van bijzondere situaties en arbeidsverhoudingen.
Vraag 2. Zijn er aanvullende of specifieke stappen en/of routing die de werkgever moet doorlopen?
Nee, behalve dat de werkgever een Ziektewetuitkering kan aanvragen voor zijn zieke werknemer. Zie bij vraag 3.
Vraag 3. Welke regelingen zijn inzetbaar bij een werknemer met Wajongstatus?
Personen die een Wajong-uitkering hebben, kunnen aanspraak maken op de no-risk polis. Dit houdt in dat de werkgever de loonkosten, of een deel daarvan, vergoed krijgt via een Ziektewetuitkering van UWV. Daarom is het van belang dat de werknemer dit meldt als hij ziek wordt. De reden waarom hij hierop aanspraak kan maken, hoeft hij niet te vermelden, en hij hoeft het ook niet bij indiensttreding te vermelden. Ook al maakt de werknemer aanspraak op de no-riskpolis, van de werkgever worden dezelfde inspanningen verwacht als voor iedere andere werknemer. Alle personen met een Wajong-uitkering die kunnen werken (met arbeidsvermogen) zijn opgenomen in het landelijke doelgroepregister. Deze personen tellen mee voor de quotumwet, mocht deze in de toekomst in werking treden. In de quotumwet staat dat werkgevers een bepaald percentage aan arbeidsongeschikten in dienst moet hebben.
Vraag 4. Welke (ondersteunende) taak heeft UWV Werkbedrijf in spoor 2 in een dergelijke situatie?
Werkgever en werknemer kunnen zich laten bijstaan door een door hen ingeschakelde en onder hun verantwoordelijkheid vallende deskundige. Voor de werkgever geldt zelfs een verplichting om zich bij de verzuimbegeleiding te laten bijstaan door een deskundige (zie artikel 3, 14 en 14a van de Arbowet 1998). UWV kan hier niet voor worden ingeschakeld. Behalve van de diensten van de bedrijfsarts, kan de werkgever, in overleg met de werknemer, de hulp inschakelen van een intermediair, zoals een re-integratiebedrijf of een arbeidsdeskundige. Met uitzondering van een arbodienst of bedrijfsarts is het inschakelen van andere deskundigen niet verplicht. Alleen in de situatie dat de werknemer een contract heeft voor bepaalde tijd, kan de hulp van UWV worden ingeroepen. Om te voorkomen dat de re-integratie vastloopt, kan de werkgever een zogenaamd participatieverzoek indienen bij UWV. Hiermee worden financiële belemmeringen voor adequate re-integratietrajecten weggenomen en zijn financiën geen argument meer voor het niet inzetten van een re-integratietraject. De werkgever moet een participatieverzoek indienen vóór aanvang van het traject. Gaat UWV akkoord, dan zal UWV het re-integratietraject na het einde van het dienstverband voortzetten en/of bijdragen in de kosten ervan.
Vraag 5. Hoe ziet de toetsing van de WVP-verplichtingen van de werkgever door UWV eruit in zo’n situatie?
Die is gelijk aan die van elke andere werknemer die vanwege ziekte een beroep doet op de WIA. Zie de Werkwijzer Poortwachter van UWV, versie 24 maart 2017.
De Wajong-status/doelgroep participatiewet wordt daarbij niet als bijzondere situatie behandeld.