Cahier 13b – Validering loonwaardevaststelling resultaten
Bijlage 3 De hoofdelementen van de AKC-basissystematiek voor loonwaardebepaling.

1 = aantal uitgeoefende taken

Exacte beschrijving van de taken die daadwerkelijk worden uitgevoerd in termen van een beknopte taakomschrijving en de omvang van de taak binnen de uitgevoerde arbeid om de juiste normfunctie te kunnen bepalen. De kleinste taak is minimaal een half uur per dag.

2 = Norm cao

Stappenplan voor het zoeken van de normfunctie binnen het bedrijf,de bedrijfs-cao, sector-cao, een andere cao of taakvergelijking van meerdere functies binnen cao(‘s). De normfunctie heeft minimaal 60% overlap qua taken en omvang van die taken met de daadwerkelijk uitgevoerde taken.

3 = Normloon

Vaststellen van normloon binnen de cao-schaal van de normfunctie op basis van leeftijd, opleiding en ervaring van de persoon waarvoor de loonwaarde wordt bepaald.

4 = Prestatiescore (per taak en/of totale functie) vastgesteld met de begrippen (Tempo x Kwaliteit x Inzetbaarheid) x % tijd.

Uniforme en transparante definities van de begrippen waarmee de arbeidsprestatie wordt bepaald: Tempo, Kwaliteit en Inzetbaarheid. Daarnaast is het begrip Additionele kosten eenduidig gedefinieerd om te voorkomen dat die meegewogen worden bij Tempo, Kwaliteit of Inzetbaarheid.

De verschillende methoden kunnen op hun eigen manier de gegevens verzamelen die bepalend zijn om een juiste inschatting te maken van Tempo, Kwaliteit, Inzetbaarheid en Additionele kosten. De methoden moeten wel transparant maken welke gegevens per begrip gehanteerd worden. Ook moeten ze kunnen aantonen dat factoren die van invloed zijn op het bepalen van de prestatie op de juiste manier en maar op één plek verwerkt worden: óf bij Tempo óf bij Kwaliteit óf bij Inzetbaarheid óf bij Additionele kosten.

De gegevens worden onder meer verzameld op basis van een bezoek aan de werkplek, waarneming van de functie-uitoefening en in samenspraak met werkgever en werknemer. Het verzamelen van de gegevens kan per taak geschieden of over de functie als geheel in een keer. Per begrip Tempo, Kwaliteit en Inzetbaarheid wordt vastgesteld wat de waarde van de prestatie is ten opzichte van de prestatie die gevraagd wordt in de normfunctie.

Duidelijke rekenregels voor bepaling totaal loonwaarde: de totaalprestatie in de functie wordt berekend met de formule T*K*I =TP (totale prestatie). Als er een analyse per taak heeft plaatsgevonden, vindt vermenigvuldigen plaats per taak T*K*I*(BT)1 = PT. De optelsom van de prestaties per taak bepaalt dan de totale prestatie.

5 = Additionele kosten

De extra kosten die direct verbonden zijn met het functioneren van de werknemer worden wel vastgesteld, maar niet meegenomen in de loonwaardebepaling. Additionele kosten kunnen zowel eenmalige als periodiek terugkerende kosten zijn.

6 = Loonwaarde

De loonwaarde is dan TP*NL*deeltijdfactor = LW (loonwaarde).

Hoe de loonwaarde wordt bepaald is dan duidelijk en transparant. Sturing op het goed toepassen van die afspraken binnen een methode en de juiste uitvoering door de uitvoerder kan alleen door de borgingslijnen 2 en 3 ook toe te passen.

1 

BT = Bijdrage Taak in de functie = % van de werktijd per taak.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document