“PESTEN OP DE WERKVLOER” | Arbeidsdeskundigen
28
nov
2019

“PESTEN OP DE WERKVLOER”

In 2017 waren ruim een half miljoen werknemers het slachtoffer van pesterijen, waarvan 80.000 structureel. Een kwart van de werknemers is ooit wel eens gepest door collega’s of leidinggevenden. Het gaat dan niet om plagerijen, maar om bijvoorbeeld uitschelden, intimidatie, buitensluiten en het achterhouden van belangrijke informatie.

Pesten leidt tot zo’n vier miljoen extra verzuimdagen per jaar. Dat levert werkgevers een kostenpost op van € 900 miljoen aan loondoorbetaling. Arbeidsdeskundigen kunnen een belangrijke rol spelen bij het herkennen, bespreekbaar maken en helpen oplossen van pesten op de werkvloer. Handreikingen hiervoor worden ons geboden door Laura Willemse en Rutger Verhoeff.

Laura Willemse is voorzitter van de Stichting Pesten op de Werkvloer. De missie van deze stichting is het taboe rond pesten op de werkvloer te doorbreken en bespreekbaar te maken binnen bedrijven en organisaties. De belangrijkste doelstelling is zoveel mogelijk nieuwe slachtoffers te voorkomen en mensen bewust te maken van het probleem en de gevolgen voor werknemer en werkgever. Hiervoor biedt de stichting praktische informatie, advies en preventieproducten.

Rutger Verhoeff is huisarts in Amsterdam. Naast zijn werkzaamheden als huisarts was hij te zien in diverse tv-programma’s, is hij wekelijks te beluisteren bij 100%NL, vlogt hij voor LibelleTV en maakt hij video’s voor Gezondheidsnet. Ook schrijft hij columns en heeft hij inmiddels drie boeken geschreven. In zijn laatste boek ‘Laat je niet verpesten’ toont hij aan de hand van zijn eigen ervaring en die van bekende Nederlanders en Vlamingen welke gevolgen pesten kan hebben en de juiste behandeling om er sterker uit te komen.

 

Ook interessant