05
jul
2023

Webinar Destigmatiserende dienstverlening aan mensen met psychische kwetsbaarheid online

Vooroordelen, discriminatie en stigmatisering komen nog te veel voor op de arbeidsmarkt. Ook arbeidsdeskundigen kunnen dit tegenkomen in hun werk. Daarom ontwikkelde het AKC in samenwerking met MIND de webinar Destigmatiserende dienstverlening aan mensen met psychische kwetsbaarheid. Deze webinar is mede mogelijk gemaakt door de NVvA.

Stigmatisering komt veel voor

Op verzoek van Samen Sterk Zonder Stigma, inmiddels opgegaan in MIND, deed Aukje Smit een verkenning naar stigmatisering bij bedrijfsartsen en arbeidsdeskundigen. Stigmatisering in de breedste zin van het woord, leeftijd en etniciteit, maar ook geslacht en mentale problematiek, komt nog veel voor. Hoewel arbeidsdeskundigen opgeleid zijn om naar het individu te kijken en mensen persoonlijk te begeleiden en adviseren, kan stigmatisering een rol spelen. Bij iedereen spelen bewust of onbewust vooroordelen een rol. Hierbij is geen sprake van onwil, maar vaak wel van handelingsverlegenheid.

Inzichten en handelingsperspectief

Arbeidsdeskundigen komen regelmatig in aanraking met mensen die psychisch ontregeld zijn, vooral in tijden van disbalans en problemen. Met deze webinar willen het AKC en de NVvA arbeidsdeskundigen bewust maken van stigmatisering van mensen met psychische kwetsbaarheid. AKC-directeur Marianne Holleman: ‘Door ervaringen te delen willen we inspireren. We laten zien welke uitdagingen psychische kwetsbaarheid op kan leveren in het contact tussen de werknemer en professional. Aan de hand van inzichten wordt duidelijk hoe die uitdagingen beter hanteerbaar te maken zijn. Daarmee slaan we een brug tussen het perspectief van de professional en dat van de werknemer.’

Voor iedereen toegankelijk

Het AKC en de NVvA vinden het belangrijk dat arbeidsdeskundigen op de hoogte zijn van problematiek rond vooroordelen, discriminatie en stigmatisering. Daarom is de webinar via deze link drie maanden lang voor iedereen toegankelijk, zeker ook voor andere professionals en geïnteresseerden. Daarna blijft de webinar voor NVvA-leden beschikbaar op de AD Academie. Daarnaast publiceert het AKC binnenkort onderzoeken over discriminatie op basis van etniciteit en vooroordelen op basis van leeftijd. Houd daarvoor de website in de gaten.

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Terug naar overzicht
Meer AKC nieuws
Verschil verrijkt! Lunchwebinar diversiteit en inclusie

Verschil verrijkt! Daarom doen het AKC en OVAL samen mee mee met de vijfde ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Oproep: Doe mee aan de doorontwikkeling e-learning betrekken van naasten

Sta jij weleens stil bij de invloed van naasten zoals partners, familielede ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Draag bij aan meer menselijke maat in re-integratietrajecten

In het re-integratiedomein is behoefte aan meer ‘menselijke maat’ in de beg ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Kenniscentrum AKC nieuws