Webinar Destigmatiserende dienstverlening aan mensen met psychische kwetsbaarheid online | Arbeidsdeskundigen
05
jul
2023

Webinar Destigmatiserende dienstverlening aan mensen met psychische kwetsbaarheid online

Vooroordelen, discriminatie en stigmatisering komen nog te veel voor op de arbeidsmarkt. Ook arbeidsdeskundigen kunnen dit tegenkomen in hun werk. Daarom ontwikkelde het AKC in samenwerking met MIND de webinar Destigmatiserende dienstverlening aan mensen met psychische kwetsbaarheid. Deze webinar is mede mogelijk gemaakt door de NVvA.

Stigmatisering komt veel voor

Op verzoek van Samen Sterk Zonder Stigma, inmiddels opgegaan in MIND, deed Aukje Smit een verkenning naar stigmatisering bij bedrijfsartsen en arbeidsdeskundigen. Stigmatisering in de breedste zin van het woord, leeftijd en etniciteit, maar ook geslacht en mentale problematiek, komt nog veel voor. Hoewel arbeidsdeskundigen opgeleid zijn om naar het individu te kijken en mensen persoonlijk te begeleiden en adviseren, kan stigmatisering een rol spelen. Bij iedereen spelen bewust of onbewust vooroordelen een rol. Hierbij is geen sprake van onwil, maar vaak wel van handelingsverlegenheid.

Inzichten en handelingsperspectief

Arbeidsdeskundigen komen regelmatig in aanraking met mensen die psychisch ontregeld zijn, vooral in tijden van disbalans en problemen. Met deze webinar willen het AKC en de NVvA arbeidsdeskundigen bewust maken van stigmatisering van mensen met psychische kwetsbaarheid. AKC-directeur Marianne Holleman: ‘Door ervaringen te delen willen we inspireren. We laten zien welke uitdagingen psychische kwetsbaarheid op kan leveren in het contact tussen de werknemer en professional. Aan de hand van inzichten wordt duidelijk hoe die uitdagingen beter hanteerbaar te maken zijn. Daarmee slaan we een brug tussen het perspectief van de professional en dat van de werknemer.’

Voor iedereen toegankelijk

Het AKC en de NVvA vinden het belangrijk dat arbeidsdeskundigen op de hoogte zijn van problematiek rond vooroordelen, discriminatie en stigmatisering. Daarom is de webinar via deze link drie maanden lang voor iedereen toegankelijk, zeker ook voor andere professionals en geïnteresseerden. Daarna blijft de webinar voor NVvA-leden beschikbaar op de AD Academie. Daarnaast publiceert het AKC binnenkort onderzoeken over discriminatie op basis van etniciteit en vooroordelen op basis van leeftijd. Houd daarvoor de website in de gaten.

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Terug naar overzicht
Meer AKC nieuws
De toekomst van arbeid in een digitale samenleving

Diverse technologische en maatschappelijke ontwikkelingen hebben invloed op ...

AKC
NVvA
Update ‘Hulpmiddel beschrijven arbeidsbelasting voor arbeidsdeskundigen’ online

Er is een nieuwe versie beschikbaar van het ‘Hulpmiddel beschrijven arbeids ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
‘Het is goed als wetenschappers uit de ivoren toren komen’

Hoogleraar Sandra Brouwer van het UMC Groningen was jarenlang lid van de pr ...

AKC
NVvA
Meer Kenniscentrum AKC nieuws