In opdracht van het AKC doet het lectoraat Arbeidsdeskundigheid en het lectoraat HRM van de HAN, samen met MIND, onderzoek naar de methodiek ‘samen beslissen’. De inzet is het versterken van de eigen regie van werknemers met psychische problemen, bij re-integratie na ziekmelding.
Sterk aan het onderzoek is dat het begint bij de behoeften van deze werknemers. Hoe kan de werknemer re-integreren in samenwerking met professionals die ‘samen beslissen’ vanzelfsprekend vinden? De instrumenten en de training die vóór en dóór arbeidsdeskundigen ontwikkeld worden, zullen vakmanschap versterken op het gebied van ‘samen beslissen’. En de vraag is vooral; wat vraagt het toepassen van deze nieuwe methodiek van het handelen van arbeidsdeskundigen? Daar richt het onderzoek zich op.
In de zorg is ‘samen beslissen’(op basis van shared decision making) een effectieve methodiek waardoor de eigen regie van mensen met een aandoening toeneemt. De vraag is hoe deze methodiek kan worden toegepast binnen de context van het Poortwachtersproces en hoe stakeholders de methodiek gaan afstemmen op het re-integratieproces.
De aanpak bestaat uit verschillende stappen: behoefteanalyse bij de werknemers, verkenning van de randvoorwaarden met professionals, het participatief door ontwikkelen van de tool samen met arbeidsdeskundigen en ervaringsdeskundigen. Ook mooi zijn de nieuwe training, de pilot in de praktijk, bredere implementatie en de procesevaluatie. De evaluatie is gericht op de werkzame elementen van de aanpak.
Een ervaren onderzoeksgroep voert het project uit met brede betrokkenheid van werkgevers, ervaringsdeskundigen/werknemers, stakeholders en opleidingen. Op die manier is er bij de implementatie al brede bekendheid en is een vertaalslag te maken in opleidingen voor professionals in dit domein.
Het onderzoek Samen beslissen in re-integratie is gestart en heeft een looptijd van 2,5 jaar. Voor informatie mail naar Bouwine.Carlier@han.nl.