Het ziekteverzuim in Nederland blijft hoog: 5,7% in het eerste kwartaal van 2023. Dit is weliswaar minder dan in dezelfde periode in 2022, maar nog steeds hoger vergeleken met de jaren daarvoor.
Krap 64% van de ziekmeldingen was als gevolg van de een virusinfectie als griep of verkoudheid, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Gevolgd door psychische klachten, overspannenheid en burn-out (bijna 7%). Was het verzuim werkgerelateerd, dan was (te) hoge werkdruk vaak de veroorzaker (28,6%).
Psychosociale arbeidsbelasting
Te hoge werkdruk en daaruit voortvloeiende stress valt onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA). ArboNed en Human Capital Care constateren een toename van het aantal stressklachten: 13% meer in 2022. Psychosociale arbeidsbelasting is een van de belangrijkste verzuimoorzaken in Nederland.
Tool voor arbeidsdeskundigen
Het vaststellen van de mate van psychosociale arbeidsbelasting is een belangrijke taak van arbeidsdeskundigen. Om de psychosociale arbeidsbelasting in kaart te brengen en te objectiveren, ontwikkelden wetenschappers van het UMCG in opdracht van het AKC de Tool arbeidsdeskundige beoordeling psychosociale arbeidsbelasting (DPQ).
Houvast voor gesprek
Naast het vaststellen van de PSA biedt de tool aanknopingspunten om met de werknemer in gesprek te gaan en samen te kijken naar mogelijke oplossingen. Ook biedt de tool houvast voor een gesprek met de werkgever over ervaren PSA en oplossingen daarvoor.
Meer weten?
Het onderzoek en instrument zijn beschreven in AKC Cahier 26. De webinar over de DPQ is te bekijken in de AD Academie.