26
jun
2023

Ziekteverzuim door hoge werkdruk neemt toe

Het ziekteverzuim in Nederland blijft hoog: 5,7% in het eerste kwartaal van 2023. Dit is weliswaar minder dan in dezelfde periode in 2022, maar nog steeds hoger vergeleken met de jaren daarvoor.

Krap 64% van de ziekmeldingen was als gevolg van de een virusinfectie als griep of verkoudheid, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Gevolgd door psychische klachten, overspannenheid en burn-out (bijna 7%). Was het verzuim werkgerelateerd, dan was (te) hoge werkdruk vaak de veroorzaker (28,6%).

Psychosociale arbeidsbelasting

Te hoge werkdruk en daaruit voortvloeiende stress valt onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA). ArboNed en Human Capital Care constateren een toename van het aantal stressklachten: 13% meer in 2022. Psychosociale arbeidsbelasting is een van de belangrijkste verzuimoorzaken in Nederland.

Tool voor arbeidsdeskundigen

Het vaststellen van de mate van psychosociale arbeidsbelasting is een belangrijke taak van arbeidsdeskundigen. Om de psychosociale arbeidsbelasting in kaart te brengen en te objectiveren, ontwikkelden wetenschappers van het UMCG in opdracht van het AKC de Tool arbeidsdeskundige beoordeling psychosociale arbeidsbelasting (DPQ).

Houvast voor gesprek

Naast het vaststellen van de PSA biedt de tool aanknopingspunten om met de werknemer in gesprek te gaan en samen te kijken naar mogelijke oplossingen. Ook biedt de tool houvast voor een gesprek met de werkgever over ervaren PSA en oplossingen daarvoor.

Meer weten?

Het onderzoek en instrument zijn beschreven in AKC Cahier 26. De webinar over de DPQ is te bekijken in de AD Academie.

AKC
Terug naar overzicht
Meer AKC nieuws
Verschil verrijkt! Lunchwebinar diversiteit en inclusie

Verschil verrijkt! Daarom doen het AKC en OVAL samen mee mee met de vijfde ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Oproep: Doe mee aan de doorontwikkeling e-learning betrekken van naasten

Sta jij weleens stil bij de invloed van naasten zoals partners, familielede ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Draag bij aan meer menselijke maat in re-integratietrajecten

In het re-integratiedomein is behoefte aan meer ‘menselijke maat’ in de beg ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Kenniscentrum AKC nieuws