08
mrt
2022

Start onderzoek Ageism en arbeidsdeskundigen

Vanaf 1 april gaat het onderzoek ‘Ageism en arbeidsdeskundigen’ van start. Ageism betekent stereotypering, vooroordelen en discriminatie van ouderen. Er wordt op basis van iemands hogere leeftijd een onderscheid gemaakt, zonder naar andere, mogelijke relevante, factoren te kijken.

Stereotype opvattingen zijn moeilijk te veranderen omdat mensen ze al op jonge leeftijd vormen en omdat ze grotendeels onbewust zijn. Doel van het onderzoek is arbeidsdeskundigen bewust maken van de gevolgen van ageism voor hun werk en handvatten bieden om er (beter) mee om te gaan.

Vragen:

  • Welke vooroordelen en stereotypen over 55-plussers (met en zonder gezondheidsproblemen) leven er bij arbeidsdeskundigen, bij oudere werknemers en werkzoekenden zelf en bij werkgevers? En wat zijn de feiten?
  • Is ageism van invloed op het werk van arbeidsdeskundigen, en zo ja in welk opzicht?
  • Wat is er bekend over de aanpak van ageism in relatie tot werk en wat zijn ervaringen van arbeidsdeskundigen die ageism in hun eigen werk proberen tegen te gaan?

Het onderzoek bestaat uit een beknopte literatuurverkenning, een interactieve vragenlijst en twee focus-leergroepen. Een focus-leergroep bestaat uit 6 – 12 arbeidsdeskundigen en de twee onderzoekers die het ond uitvoeren: Tinka van Vuuren (Loyalis) en Aukje Smit (zelfstandig onderzoeker). Elke focus-leergroep komt gedurende het project vier keer bij elkaar. We gaan na waar de arbeidsdeskundigen tegenaanlopen, wat zij kunnen beïnvloeden, en hoe. De deelnemers proberen nieuwe handelingsperspectieven uit in de praktijk. De kennis die ontstaat, vertalen we in handvatten voor arbeidsdeskundigen.

Het onderzoek loopt van 1 april 2022 tot 1 juli 2023. Je kunt je al aanmelden voor deelname aan de focus-leergroepen via info@aukjesmit.nl. Hiervoor krijg je 10 PE punten. Meer informatie volgt in april.

AKC
NVvA
Terug naar overzicht
Meer AKC nieuws
Effectievere re-integratie door onderzoek naar gewogen maatwerk

Als bijzonder hoogleraar Arbeidsdeskundigheid en Inclusieve Innovatie van A ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
AKC
Nieuwe samenstelling AKC Programma Advies Commissie

De Programma Advies Commissie (PAC) adviseert het AKC over de kennisagenda, ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
10 jaar Fit for Work

Het platform Fit for Work Nederland bestaat 10 jaar. Sinds 2012 is er volge ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Kenniscentrum AKC nieuws