In dit onderzoek is een beslishulp ontwikkeld die re-integratie professionals zoals arbeidsdeskundigen helpt bij het in kaart brengen welke persoonlijke factoren WIA WGA-gerechtigden belemmeren in hun terugkeer naar werk. Daarnaast ondersteunt de beslishulp bij het kiezen van passende re-integratiedienstverlening door een voorstel te doen voor interventies die aansluiten bij de belemmeringen die de persoon zelf ervaart. Dit proefschrift laat zien dat een beslishulp professionals kan ondersteunen bij het leveren van gepersonaliseerde, evidence-based dienstverlening aan de WIA-WGA gerechtigde.
Ontwikkeling van een evidence based beslishulp voor de WIA WGA
Bij de re-integratie van mensen die langdurig (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn, is behoefte aan meer evidence-based werken en een passende aanpak op maat bij WIA WGA-gerechtigden. In samenwerking met UWV, KCVG en AKC is daarom een onderzoek opgezet om een beslishulp te ontwikkelen die re-integratie professionals zoals arbeidsdeskundigen helpt bij het in kaart brengen van persoonlijke factoren die de client als belemmeren ervaart in de terugkeer naar werk. Ook ondersteunt de beslishulp bij het kiezen van passende re-integratiedienstverlening door een voorstel te doen voor dienstverlening die aansluit bij de belemmeringen die de persoon ervaart. De beslishulp is ontwikkeld op basis van wetenschappelijke literatuur en expert-based kennis.
De belangrijkste bevindingen van dit onderzoek zijn:
- Het gebruik van de evidence based beslishulp zorgt voor minder variatie in de re-integratiedienstverlening die door professionals wordt aangeboden
- Het is haalbaar om een beslishulp in de praktijk te implementeren. Professionals krijgen een beter inzicht in de belemmeringen die spelen en kunnen beter hun keuze voor bepaalde re-integratiedienstverlening onderbouwen. WIA WGA-gerechtigden waren ook tevreden met de beslishulp. Zij waardeerden het dat de professional voorafgaand aan het eerste gesprek al een overzicht hadden van de belemmerende en bevorderende factoren voor werkhervatting.
De hoofdconclusies van dit onderzoek zijn:
De beslishulp draagt bij aan alle drie de onderdelen van evidence-based werken:
- De beslishulp ondersteunt professionals in het gebruik van wetenschappelijke kennis in de praktijk;
- De beslishulp ondersteunt de professional in evidence-based werken met het identificeren en wegnemen van mogelijk barrières door passende re-integratie interventies hiervoor en;
- De wensen van de cliënt kunnen door het gebruik van de beslishulp beter en makkelijker worden betrokken in het re-integratieproces.
Op basis van de uitkomsten van dit proefschrift kan de beslishulp verder doorontwikkeld worden.
Op 13 februari 2025 om 13.45 uur promoveert Christa de Geus met haar proefschrift getiteld "Evidence-based vocational rehabilitation, supporting vocational rehabilitation professionals with a decision aid". Christa promoveert in de Aula van de Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, te Amsterdam.
De promotie is fysiek te bezoeken, maar ook te volgen via de website van de vu.
http://www.youtube.com/VUBeadlesOffice.
Dit onderzoek is een samenwerking van Amsterdam UMC, UWV, KCVG en AKC. Het onderzoek werd mogelijk gemaakt met subsidie van UWV in het kader van de leerstoel van prof. Han Anema Academisering van de Arbeids- en verzekeringsgeneeskunde aan het Amsterdam UMC/Vrije Universiteit