Onderzoek naar verbreden arbeidsdeskundige inzet op werkprocessen en organisatieniveau | Arbeidsdeskundigen
16
dec
2024

Onderzoek naar verbreden arbeidsdeskundige inzet op werkprocessen en organisatieniveau

Arbeidsdeskundigen leveren een belangrijke bijdrage aan het vergroten van de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking. In de huidige situatie kijken ze daarbij voornamelijk naar de individuele talenten van mensen en de vraag van individuele werkgevers. Een onderzoeksteam van Regioplan onderzoekt hoe de individuele benadering van arbeidsdeskundigen verbreed kan worden naar een benadering waarin ook de eisen van de werkprocessen en het organisatieniveau een plek krijgen.

Eerder onderzoek suggereert dat de bijdrage van arbeidsdeskundigen vergroot kan worden door de arbeidsdeskundige een grotere (adviserende) rol te geven in het aanpassen van functie-eisen, werkprocessen en organisatiecultuur. Arbeidsdeskundigen zeggen echter dat zij nog niet voldoende handvatten en kennis over bestaande methoden en instrumenten hebben.

Van individu naar organisatie

Het team van Regioplan haakt in op die behoefte door verder onderzoek te doen naar innovatieve kennis over kansen, behoeften en instrumenten die arbeidsdeskundigen kunnen gebruiken om de omslag van het individuele perspectief naar het organisatieperspectief te vergemakkelijken. Hierbij leggen ze de focus op instrumenten als: job carving, functiecreatie, job design, IPS, BIA en de Generieke Werkgeversvoorziening.

Handvatten voor de praktijk

Naast kennisverbreding ontwikkelt het team vijf concrete handvatten. Deze worden gemaakt om de arbeidsdeskundigen zo veel mogelijk te ondersteunen bij het inclusiever maken van werkomgevingen. De onderzoekers bieden de arbeidsdeskundigen aan het einde van het onderzoek:

  • Een visueel aantrekkelijke factsheet
  • Een routekaart met strategieën voor arbeidsdeskundigen om hun rol te vergroten
  • Een routekaart met strategieën voor het AKC en de NVvA om de rol van arbeidsdeskundigen in het inclusiever maken van werk en organisaties te vergroten. Hierbij wordt gedacht aan het inrichten van vervolgonderzoek, het aanpassen van werkwijzen en het ontwikkelen van trainingen.
  • Een beknopt onderzoeksverslag. Dit verslag dient als naslagwerk en is bestemd voor personen die op basis van de factsheet en de routekaart meer willen weten.
  • Een gesprekswijzer inclusief gereedschapskoffer die arbeidsdeskundigen kunnen gebruiken om de werkgeversdienstverlening te ondersteunen in het gesprek met de werkgever om meer arbeidsplaatsen voor mensen met een beperking beschikbaar te maken.

Het onderzoek loopt van december 2024 tot en met oktober 2025

AKC
Terug naar overzicht