Nieuwe Inspiratietool inclusieve technologie helpt arbeidsdeskundigen werk toegankelijker maken voor mensen met een beperking | Arbeidsdeskundigen
25
sep
2024

Nieuwe Inspiratietool inclusieve technologie helpt arbeidsdeskundigen werk toegankelijker maken voor mensen met een beperking

Slimme brillen, handige vertaalapps en pakken vol elektroden die het lichaam ondersteunen. Een kleine greep uit de mogelijkheden die robotisering, digitalisering en kunstmatige intelligentie bieden om werk toegankelijker te maken voor (groepen) mensen met een arbeidsbeperking. Het aanbod is zó groot dat je er makkelijk door overweldigd raakt. Daarom hebben TNO en Amsterdam UMC in opdracht van het AKC een inspiratietool ontwikkeld, die helpt om snel de juiste technologie te vinden.

De inspiratietool maakt inzichtelijk welke innovatieve technologieën ingezet kunnen worden. Daarbij is een onderscheid gemaakt in drie gebieden waarin een belemmering of probleem kan spelen: persoonlijk, sociaal en lichamelijk functioneren. Elke oplossing is voorzien van uitleg en duiding voor wie deze nuttig kan zijn. Ook geeft de tool praktische informatie over aanschaf en gebruik. Elke oplossing is door de ontwikkelaars van TNO en Amsterdam UMC bovendien voorzien van een wetenschappelijke onderbouwing. Zoals deze video laat zien, is de tool eenvoudig in gebruik. Half oktober volgt een uitgebreidere beschrijving middels een webinar op de AD Academie.

Aan de slag

De inspiratietool is direct inzetbaar in het dagelijks werk van arbeidsdeskundigen. Heb je een casus waarbij technologische hulpmiddelen mogelijk een oplossing kunnen bieden? Pak de inspiratietool er eens bij en bekijk wat er allemaal mogelijk is. Nu naar de inspiratietool.

Brillen en beamers

Onder persoonlijk functioneren valt technologie die mensen helpt om zelfstandig hun werk te doen. Zo zijn er slimme brillen die stapsgewijs werkinstructies laten zien in de vorm van tekst, foto’s, plaatjes of video. Handig voor bijvoorbeeld assemblagemedewerkers die moeite hebben met het aanleren van nieuwe taken en het onthouden van handelingen. Daarnaast zijn beamers beschikbaar die op werkinstructies kunnen projecteren op een werkblad.

Tolkende apps

Om sociaal functioneren te ondersteunen zet de tool vooral veel slimme apps op een rij, voor gebruik op een smartphone of tablet. Zo zijn er voor mensen met een auditieve beperking apps die telefoongesprekken omzet in tekst. Of juist omgekeerd, voor wie moeite heeft met spreken. En mocht er een taalbarrière bestaan, dan is er een app die moeiteloos kan tolken. Een andere tot de verbeelding sprekende oplossing is een speciale bril met voorleesfunctie. Die zet gedrukte tekst om in gesproken woord en kan mensen met een visuele beperking bovendien vertellen wie of wat zich in hun blikveld bevindt.

Pakken vol sensoren

Voor lichamelijke ondersteuning zijn oplossingen beschikbaar die bijvoorbeeld met veren of rekbare materialen armen of schouders ondersteunen: een exo-skelet. Dat helpt klachten te voorkomen, zoals bij schilders die veel boven hun hoofd werken. Ook kan het de re-integratie bevorderen van mensen die vermoeidheid of ongemak ervaren door overbelasting. Er zijn ook pakken met sensoren die waarnemen dat iemands hand en vingers bewegen. De techniek versterkt dan de menselijke greep, waardoor een gebruiker minder grijpkracht hoeft te gebruiken. Onder lichamelijke ondersteuning vallen ook apps die inzicht bieden in stressindicatoren, vermoeidheid en lichamelijke overbelasting.

Werk vinden

Tot slot besteedt de inspiratietool speciaal aandacht aan technologie die mensen helpt bij het vinden van werk. Een voorbeeld is een VR-bril die iemand laat ervaren hoe werkzaamheden en werkomstandigheden er bij een bepaald beroep uitzien. Een dergelijke bril kan ook een virtuele omgeving presenteren waarin een kandidaat een sollicitatiegesprek kan oefenen. De oplossing geeft ook feedback: hoe het gesprek is verlopen en wat eventuele verbeterpunten zijn.

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Daarom streven we met de inspiratietool ook geen volledigheid na. Wil je een nieuwe toepassing melden? Stuur ons dan een email.

AKC
Terug naar overzicht
Meer AKC nieuws
Onderzoek naar verbreden arbeidsdeskundige inzet op werkprocessen en organisatieniveau

Arbeidsdeskundigen leveren een belangrijke bijdrage aan het vergroten van d ...

AKC
Nieuw onderzoek naar meerwaarde AI voor arbeidsdeskundigen van start

Generatieve AI krijgt niet alleen in het dagelijks leven van mensen veel in ...

AKC
Interessant en inspirerend bezoek aan Robotics Centre van UT Twente

Woensdag 18 september waren de kerngroep Technologisering van het AKC en ar ...

AKC
AKC
Meer Kenniscentrum AKC nieuws