19
aug
2021

Nieuw: AKC Cahier 26 - Tool arbeidsdeskundige beoordeling psychosociale arbeidsbelasting staat online!

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is een van de belangrijkste verzuimoorzaken in Nederland. Een belangrijk thema dus voor arbeidsdeskundigen. Om PSA in kaart te brengen en zo goed mogelijk te objectiveren, hebben wetenschappers van het UMCG in opdracht van het AKC een nieuw instrument ontwikkeld: de ‘Tool arbeidsdeskundige beoordeling psychosociale arbeidsbelasting’, ook wel DPQ genoemd. Het onderzoek en het instrument zijn beschreven in het nieuwe AKC Cahier 26, de tool zelf is gebruiksklaar en staat hier online.

Het AKC is heel blij met dit actuele instrument, dat aansluit bij de ontwikkelingen in de werkcontext en de arbeidsmarkt. De DPQ ondersteunt arbeidsdeskundigen bij het evidence based vaststellen van psychosociale arbeidsbelasting.

Arbeidsdeskundigen zijn uitgebreid betrokken bij de ontwikkeling en hebben de DPQ getest op toepasbaarheid in de uitvoeringspraktijk, zowel door de arbeidsdeskundige als voor werknemers. Het oordeel was positief.

Om de toepasbaarheid verder te vergroten, is de tool omgezet in een digitale vragenlijst, inclusief handleiding. Arbeidsdeskundigen kunnen de digitale vragenlijst eenvoudig inzetten via https://dpq.arbeidsdeskundigen.nl/login.

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
AKC
Terug naar overzicht
Meer AKC nieuws
Nieuwsbrief Academische Werkplaats Noord

In de nieuwsbrief van AWP Noord o.a. aandacht voor: Ondrzoek naar long COVI ...

AKC
AKC
Week van de Werkstress: lunchwebinar DPQ-tool

Als kennispartner van de Week van de Werkstress organiseert het Arbeidsdesk ...

AKC
NVvA
AKC kennispartner van de Week van de Werkstress

Het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) is dit jaar kennispartner van de ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Kenniscentrum AKC nieuws