Interessant en inspirerend bezoek aan Robotics Centre van UT Twente | Arbeidsdeskundigen
07
okt
2024

Interessant en inspirerend bezoek aan Robotics Centre van UT Twente

Woensdag 18 september waren de kerngroep Technologisering van het AKC en arbeidsdeskundigen te gast bij het Robotics Centre van UT Twente. ‘Interessant om te zien wat er allemaal kan.’

In het Robotics Centre in Enschede wordt onderzoek gedaan naar toepassingen van robotica voor de gezondheidszorg en industrie en naar de sociale kant van robotica. Op 18 september kregen 20 geïnteresseerde arbeidsdeskundigen een rondleiding door dit universiteitslab.

Geen garanties

Steven van Roon vertelt dat onderzoekers van het Robotics Centre werken aan opdrachten voor overheden, bedrijven en NGO’s. ‘Waar zit een probleem en is dat technisch op te lossen? Dat lijkt een eenvoudige vraag, maar niet-bestaande technologie ontwikkelen kost tijd en geld. En garanties zijn er niet. Veel van wat er nu nog niet is, is ingewikkeld. Anders was het er wel al.’

Medische tools

We zien mooie voorbeelden van hoe techniek kan helpen. Zo is er een proefopstelling van een tool die ervoor kan zorgen biopten bij borstkankerpatiënten minder pijnlijk zijn. Onderzoeker Vincent Groenhuis vertelt: ‘Het hele apparaat is van plastic en wordt door perslucht aangedreven. Het heeft dus geen invloed op het elektromagnetische veld van de MRI-scanner. Daardoor kan een biopt genomen worden terwijl iemand in de MRI-scanner ligt, in plaats van daarna, op basis van de MRI-scan. Hierdoor kunnen we veel preciezer richten en dus minder vaak en minder pijnlijk biopten nemen.’ Deze oplossing wordt nog niet gebruikt. Er zijn veel stappen nodig voordat dit als een gebruiksproduct op de markt gezet kan worden, middels een spin-off worden de eerste stappen al wel gezet.

Geopereerd door een robot?

Er ontwikkelt zich een interessante discussie over het gebruik van robotica in de zorg. Wanneer accepteren we technologie? Dat is ook een kwestie waar het Robotics Centre zich mee bezighoudt. ‘Als je mensen vraagt of ze geopereerd willen worden door een mens of robot, kiezen ze vaak voor een mens’, vertelt Steven van Roon. Ook onze studenten. Als reden wordt vaak empathie genoemd, en het menselijke. Maar wat weet je eigenlijk van de arts die je opereert?’ Dat vaak de keuze op ‘mens’ valt, heeft ook te maken met het angstbeeld dat robotica de boel overneemt. Maar robotica is een hulpmiddel, een tool, geen vervanging.

Eisen aan technologie

Het gesprek gaat door naar de reactie van mensen op technologie. ‘Is het probleem dat we robotica gebruiken in de ouderenzorg? Of vinden we er eigenlijk iets van dat we zelf niet voor onze ouderen kunnen zorgen?’, vraagt een van de arbeidsdeskundigen. De vraag is ook of we een foutje accepteren. De eisen aan techniek zijn vele malen hoger dan de eisen aan mensen. Het voorbeeld van een zelfsturende auto wordt genoemd. Als die tegen een boom rijdt, een foutje maakt dus, geven we de schuld aan de technologie die niet 100% foutloos werkt en die van de weg moet. Terwijl er dagelijks mensen tegen bomen rijden, een foutje maken, en we dan niet oproepen alle mensen van de weg te halen.

Inspiratie

Tijdens de afsluitende borrel wordt er volop nagepraat. ‘Normaal kom je niet zo snel in dit soort labs. Het is heel interessant om te zien wat er allemaal kan’, aldus een van de aanwezigen. ‘En fascinerend hoe veel tijd en werk er nodig is voor de ontwikkeling van dit soort toepassingen. Wij zien het vaak pas als iets “af” is en klaar om te gebruiken.’

Meer weten over de mogelijkheden van technologische ontwikkelingen? Ga dan eens aan de slag met onze Inspiratietool inclusieve technologie.

AKC
AKC
Terug naar overzicht
Meer AKC nieuws
Natuurlijke armbeweging mogelijk door innovatieve oplossing

Voor arbeidsdeskundigen die cliënten begeleiden met verminderde spierkracht ...

AKC
Update ‘Hulpmiddel beschrijven arbeidsbelasting voor arbeidsdeskundigen’ online

Er is een nieuwe versie beschikbaar van het ‘Hulpmiddel beschrijven arbeids ...

AKC
Meer Kenniscentrum AKC nieuws