Hoe professionele identiteit en beroepsidentiteit het arbeidsdeskundig vak verder kunnen brengen | Arbeidsdeskundigen
20
nov
2024

Hoe professionele identiteit en beroepsidentiteit het arbeidsdeskundig vak verder kunnen brengen

De ontwikkelingen in de context van werk vergroten het belang van het versterken van de professionele identiteit van arbeidsdeskundigen. Maar wat is dat eigenlijk, professionele identiteit? En wat betekent het om arbeidsdeskundige te zijn? Prof. dr. Manon Ruijters zoekt antwoord op deze vragen in haar essay ‘Arbeidsdeskundige, een machtig interessant beroep’.

Denken over werken en leren

Dit zijn lastige vragen, beaamt Manon. ‘Is het niet voor veel professionals een uitdaging om buiten de eigen werksetting uit te leggen wat je doet? Het zijn simpelweg geen simpele vragen.’ Professionele identiteit neemt bovendien pas sinds kort ruimte in in het denken over werken en leren. Dat is het gevolg van veranderende loopbanen en organisatiedynamiek in een veranderende wereld. ‘Generaties voor ons hadden natuurlijk ook een professionele identiteit. Maar wanneer een vak een leven lang niet structureel verandert, krijgt dat gewoon niet zo veel aandacht.’

Betekenis voor arbeidsdeskundigen en hun cliënten

In haar essay zet Manon uiteen wat we eigenlijk verstaan onder identiteit en professionele identiteit. Wat betekent dat voor arbeidsdeskundigen zelf en voor hun cliënten? ‘Als arbeidsdeskundige buig je je over het werkende vermogen van medemensen die totaal ander werk hebben dan jijzelf. Inzicht in je eigen professionele en beroepsidentiteit draagt niet alleen bij aan je eigen veerkracht, wijsheid, zelfsturing en excellentie. Het maakt je bewust van de weerbarstigheid van gedragsverandering en de invloed van identiteit daarop.’

Aandacht voor beroepsidentiteit

Arbeidsdeskundigen dienen zich volgens Manon te verdiepen in de identiteit van hun cliënten. En in het effect van de situatie waarin de cliënt bevindt daarop. ‘Transities in een mensenleven raken de identiteit. Arbeidsongeschikt worden is zo’n transitie. Juist als je (tijdelijk) arbeidsongeschikt bent, is het belangrijk dat je je gezien en serieus genomen voelt als beroepsbeoefenaar.’

Ontwikkeling van de beroepsgroep

Het tweede deel van haar essay richt Manon zich op de ontwikkeling van de gehele beroepsgroep. En dan specifiek op de gedragscode. Want wat heb je eigenlijk nodig om een beroep verder te brengen?

Meer over de professionele identiteit en beroepsidentiteit en het belang daarvan voor arbeidsdeskundigen lees je in het essay ‘Arbeidsdeskundige, een machtig mooi beroep’.

In de AKC Strategie 2022-2026 Toekomstbestendige professional heeft het AKC zes speerpunten voor de komende jaren geformuleerd:

  • Arbeidsmarkt
  • Technologisering
  • Toepasbare kennis voor het netwerk van professionals
  • Multidisciplinaire samenwerking
  • Cliënt
  • Professionele beroepsbeoefenaar

Per strategische pijler vragen we een inhoudelijke expert om zijn visie op het thema te geven in een essay. Dit essay over de professionele beroepsbeoefenaar is de tweede in deze reeks. Eerder verscheen een essay over technologisering (dat lees je hier).


AKC
Terug naar overzicht
Meer AKC nieuws
Karin Koekkoek begint onderzoek naar complexiteit Wet Verbetering Poortwachter

Het AKC wil de professionaliteit van de arbeidsdeskundige aanjagen en biedt ...

AKC
AKC
Oproep: Werk mee aan tool ‘Oog voor de werknemer met kanker’ voor arbeidsdeskundigen

Het arbeidsdeskundig onderzoek bij een werknemer met de diagnose kanker vra ...

AKC
Nieuw onderzoek naar meerwaarde AI voor arbeidsdeskundigen van start

Generatieve AI krijgt niet alleen in het dagelijks leven van mensen veel in ...

AKC
Meer Kenniscentrum AKC nieuws