02
sep
2021

De Mentaal gezonde zaak - tips voor leidinggevenden en medewerkers in praktische beroepen

Psychische klachten komen relatief vaker voor bij mensen met een lage opleiding of praktisch werk. Voor hen is het extra lastig om door te gaan, terwijl werken juist een positief effect heeft op de gezondheid. Bouwine Carlier en Suzanne van Hees (lectoraat arbeidsdeskundigheid van de HAN) interviewden Arbo-adviseurs, werkgevers, leidinggevenden en werknemers uit de zorg, welzijn, detailhandel, overheid en horeca. Typisch sectoren waarin veel mensen met een laag opleidingsniveau actief zijn.

In al die gesprekken draaide het om de factoren die werknemers bevorderen om ondanks hun klachten tóch mee blijven doen. Zijn psychische klachten bespreekbaar op het werk? Welke regelmogelijkheden hebben medewerkers om hun rooster aan te passen of tijdelijk ander werk te doen? Hoeveel steun biedt de leidinggevende?

Op basis van hun bevindingen publiceerden de onderzoekers een wetenschappelijk artikel. Dit is op te vragen bij de onderzoekers van het lectoraat van Shirley Oomens. Ook kwamen de onderzoekers met aanbevelingen voor werkgevers en voor medewerkers. Ze stelden een factsheet op met tips: De Mentaal gezonde zaak - tips voor leidinggevende en medewerkers in praktische beroepen. 
 

NVvA
Arbeidsdeskundigen
AKC
Terug naar overzicht
Meer AKC nieuws
Innovatie van werkvoorzieningen

Demissionair staatsecretaris Dennis Wiersma van SZW heeft voor de Kamer uit ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
AKC
UWV stopt met terugvorderen WIA-voorschotten

UWV stopt met het terugvorderen van voorschotten die zijn betaald aan mense ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
AKC
Speaksee helpt doven en slechthorenden in hun communicatie.

AKC heeft Speaksee 2 jaar geleden ondersteuning geboden in het kader van de ...

AKC
Meer Kenniscentrum AKC nieuws