Op 30 juni organiseerde de Academische Werk Plaats Noord (UWV) een academiseringsmiddag in het UMCG in Groningen. Tijdens deze middag presenteerden verschillende verzekeringsartsen hun onderzoek, is er informatie gegeven over het doen van kleinschalig onderzoek en konden arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen in workshops met elkaar aan de slag. Het AKC verzorgde samen met Roos van der Schoor van Muzus twee workshops over beeldbellen.
We startten met de belangrijkste inzichten uit het onderzoek en informatie over het onderzoek van verzekeringsarts Elza Muller, waarin verzekeringsartsen met cliënten beeldbelden. Daarna was het tijd voor de workshopdeelnemers om kleur te bekennen. Door stappen vooruit of achteruit te zetten, konden zij laten zien of en hoe ze beeldbellen toepassen en hoe ze denken over het gebruik hiervan.
Vervolgens gingen deelnemers met elkaar in gesprek over de vraag hoe je je talenten kunt benutten als je gebruikmaakt van beeldbellen. Een arbeidsdeskundige die sterk is in het op het gemak stellen van de cliënt, vertelde dat zij op vergelijkbare manier handelt als ze contact heeft via beeldbellen. Ze stelt dezelfde soort vragen en besteedt ook aandacht aan het inloggen, de (prettige en rustige) plek die iemand heeft gekozen voor het gesprek. Ze zegt het belangrijk te vinden hiervoor voldoende tijd te nemen.
Valkuilen zijn bijvoorbeeld het niet in de camera kijken, waardoor de cliënt kan denken dat je iets anders aan het doen bent. Kijk je niet in de camera, dan is het belangrijk om te benoemen wat je doet, bijvoorbeeld het maken van een aantekening of het nazoeken van informatie in het dossier van de client. Ook blijft non-verbale communicatie bij beeldbellen belangrijk. Doordat je ook jezelf ziet, is er direct feedback. Dat kan helpen bij de eigen bewustwording.
Al met al goede inzichten en leuke gesprekken in de workshops, die – net als de academiseringsmiddag – door de deelnemers werden gewaardeerd met een 7,9!