Tool Oog voor werknemer met kanker helpt arbeidsdeskundigen bij ondersteuning cliënten met kanker | Arbeidsdeskundigen
16
apr
2025

Tool Oog voor werknemer met kanker helpt arbeidsdeskundigen bij ondersteuning cliënten met kanker

Bij de begeleiding van werknemers met kanker is soms sprake van handelingsverlegenheid. Arbeidsdeskundigen hebben behoefte aan ondersteuning bij de begeleiding van deze groep cliënten. Daarom is er nu online een tool beschikbaar die hiervoor praktische handvatten biedt, zoals een checklist voor goede gespreksvoering.

Elk jaar krijgen ongeveer 45.000 mensen in de werkende leeftijd te horen dat ze kanker hebben. Gemiddeld zijn zij 10 tot 18 maanden uit de roulatie. Sommigen zijn zelfs helemaal niet meer in staat om weer aan de slag te gaan. Degenen die wel terugkeren op de werkvloer kunnen baat hebben bij professionele begeleiding, zoals van een arbeidsdeskundige.

Eerstejaars evaluatie

Als arbeidsdeskundige voer je je onderzoek ziekte-onafhankelijk uit, maar kanker verandert de zaak. Alleen al omdat de duur en het grillige verloop van ziekte en behandeling vaak wringen met de Wet verbetering poortwachter. Werknemers die na een jaar nog midden in de behandelingen zitten, zitten vaak niet te wachten op een gesprek over hervatting of aanpassing van werk, ander werk of zelfs een andere werkgever.

Tips en handvatten voor, tijdens en na het gesprek

De website Oog voor de werknemer met kanker geeft arbeidsdeskundigen handvatten om het gesprek met deze werknemers goed te voeren. Je krijgt adviezen over de voorbereiding op het arbeidsdeskundig onderzoek en tips over het lezen van een belastbaarheidsprofiel en contact met de bedrijfsarts. Oog voor de werknemer met kanker geeft algemene tips voor het voeren van goede gesprekken, en tips die je kunt gebruiken in specifieke situaties. Bijvoorbeeld als een werknemer geëmotioneerd is, zo snel mogelijk weer door wil of juist anders is gaan kijken naar werk en leven. Verder neemt de tool je mee in het schrijven van een arbeidsdeskundig advies dat recht doet aan de werkelijke mogelijkheden van de werknemer, de eisen van de functie en de plichten van de werkgever.

Doorontwikkeling MiLES-tool

Het Amsterdam UMC heeft met financiering van KWF Kankerbestrijding de MiLES tool ontwikkeld. Deze tool biedt werkgevers handvatten bij de begeleiding van werknemers met kanker. De tool is ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek met werkgevers, werknemers met kanker en bedrijfsartsconsulenten oncologie. Het onderzoek dat heeft geresulteerd in Oog voor de werknemer met kanker bouwt hierop voort.

Onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd door Amsterdam UMC, in opdracht van het AKC. Onderzoekers interviewden 13 arbeidsdeskundigen om te horen wat zij nodig hebben voor goede begeleiding van werknemers met kanker. Ook spraken ze 6 werknemers met kanker en 4 experts. De inzichten uit al deze gesprekken zijn opgenomen op de website met handvatten voor de arbeidsdeskundige rond de eerstejaars evaluatie. Doel hiervan is om de begeleiding van werknemers met kanker door arbeidsdeskundigen te verbeteren.

Arbeidsdeskundige Ellen van den Berk heeft al deze interviews afgenomen en geanalyseerd. Daarnaast droeg ze bij aan de ontwikkeling van de website. Dit deed zij in het kader van kleinschalig onderzoek, een initiatief van het AKC.

Meer weten? Ga naar de tool

Lees meer over kleinschalig onderzoek in de veel gestelde vragen

AKC
Arbeidsdeskundigen
AKC
Terug naar overzicht
Meer AKC nieuws
Eerste workshop Werk & Kanker was succes

Donderdag 6 maart was de eerste workshop van de reeks Werk & Kanker. Ce ...

AKC
AKC College Tour Werk & Kanker 2025

Jaarlijks krijgen 100.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. 50.000 va ...

AKC
Oproep: Werk mee aan tool ‘Oog voor de werknemer met kanker’ voor arbeidsdeskundigen

Het arbeidsdeskundig onderzoek bij een werknemer met de diagnose kanker vra ...

AKC
Meer Kenniscentrum AKC nieuws