Start onderzoek Werken met de late gevolgen van kanker(behandeling) | Arbeidsdeskundigen
21
aug
2023

Start onderzoek Werken met de late gevolgen van kanker(behandeling)

Steeds meer mensen overleven kanker. Er is (gelukkig) de nodige aandacht voor werkhervatting na een kankerdiagnose, en meer en meer ook over blijven werken tijdens kanker(behandelingen) en daarna. Ook vanuit arbeidsdeskundigen, zoals de AKC-collegetour Kanker en werk en arbeidsdeskundige-voorbeeld casuïstiek over kanker.

Een onderwerp binnen kanker en werk blijft vaak nog onderbelicht: de late gevolgen van kanker en kankerbehandelingen. Het betreft gevolgen die nog vele jaren na de kankerbehandeling aanwezig zijn of zelfs pas dan aan het licht komen. Diverse late gevolgen zijn mogelijk: lichamelijk, cognitief of psychisch. Voorbeelden van late effecten zijn vermoeidheid, neuropathie, lymfoedeem, angstklachten of concentratieproblemen. Klachten die ook grote invloed kunnen hebben op het functioneren in werk. Lang niet altijd leggen mensen én hun (werk)omgeving de relatie tussen eerder doorgemaakte kanker en bijbehorende behandelingen en de problemen die ze nu ervaren. Zeker als de diagnose en behandeling langer geleden zijn kan dit een rol spelen.
 
Met dit project gaan we na in hoeverre arbeidsdeskundigen die werknemers begeleiden en adviseren kennis hebben van late gevolgen van kanker(behandeling), hoe ze deze kennis toepassen in hun werk en welke informatie arbeidsdeskundigen kan helpen om werknemers met late gevolgen van kanker(behandeling) én hun werkgevers te kunnen begeleiden.
 
Het project is een samenwerking van Centrum Werk Gezondheid, Hogeschool van Amsterdam, opleiding Toegepaste Psychologie en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), naar aanleiding van de open subsidiecall van het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC). Aanleiding voor het project zijn onder meer de ervaringen van kankerpatiënten volgend uit het NFK Doneer je ervaring onderzoek naar late gevolgen van kanker. Namens NFK is Noor van Willegen belangenbehartiger Goed leven met kanker het aanspreekpunt binnen dit project. Het project sluit verder aan bij het promotieonderzoek ‘Werk na kanker’ van Ingrid Boelhouwer, docent/onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam. Ingrid is als onderzoeker aan dit project verbonden. Tamara Raaijmakers is uitvoerend projectleider vanuit Centrum Werk Gezondheid.
 
Als arbeidsdeskundige kun je participeren in het project door deelname aan een online peiling en door het delen van je kennis en ervaringen in online groepsgesprekken met andere arbeidsdeskundigen. Binnenkort volgt via deze nieuwsbrief meer informatie over deelname aan deze peiling en aan de groepsgesprekken.
Het project krijgt een adviescommissie bestaande uit enkele arbeidsdeskundigen en werknemers die late gevolgen van kanker ervaren. Gedurende de looptijd van het project (september 2023 t/m augustus 2024) komt deze adviesgroep vier keer online bij elkaar. Mocht je belangstelling hebben om deel te nemen in de adviescommissie en hier meer informatie over willen ontvangen, neem dan contact op met projectleider Tamara Raaijmakers, t.raaijmakers@centrumwerkgezondheid.nl.

AKC
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer AKC nieuws
Arbeidsdeskundigen willen meer informatie over late gevolgen van kanker

Arbeidsdeskundigen hebben behoefte aan meer informatie over de late gevolge ...

AKC
Nederlands Kanker Collectief presenteert Actieplan Werk en Kanker

Op 17 april 2024 presenteerde het Nederlands Kanker Collectief (NKC) het Ac ...

AKC
NVvA
Reeks online workshops Kanker en Werk van start

Jaarlijks krijgen 100.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. 50.000 va ...

AKC
Meer Kenniscentrum AKC nieuws