21
mrt
2024

Reeks online workshops Kanker en Werk van start

Jaarlijks krijgen 100.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. 50.000 van hen zijn actief op de arbeidsmarkt. Het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) en re-integratiebureau Re-turn organiseren een serie online workshops om arbeidsdeskundigen te voorzien van praktische inzichten en oplossingen voor arbeidskundige dilemma's bij kanker en werk.

Ragna van Hummel, directeur Re-turn: ‘Het aantal mensen met kanker neemt toe, evenals het aantal mensen dat niet geneest maar wel leeft met kanker. Arbeidsdeskundigen zien dus steeds meer mensen met kanker die kunnen en willen blijven werken.’ Het team van Re-turn en het AKC wil met de workshops misvattingen over kanker en werk aanpakken en bewustwording creëren over de impact van kanker op werkgerelateerde kwesties. Eerder deden zij dat in een reeks collegetours waarin kennis werd gedeeld. In deze online workshops ligt de nadruk op interactie en het uitwisselen van praktijkervaring.

Praktijkervaring

De onderwerpen van de workshops zijn bepaald door vragen vanuit de praktijk. Ragna benadrukt dat deelnemers tijdens de workshops zelf ook casussen, dilemma’s en vragen kunnen inbrengen. De workshops worden geleid door Esther van Weele, trainer op het gebied van oncologie. Ook is Bernadette Roekevis aanwezig bij de workshops. Zij werkt al 24 jaar als arbeidsdeskundige en coach voor Re-turn en weet daardoor waar mensen met kanker op de werkvloer tegenaan lopen. Ragna is zelf ook aanwezig bij de workshops. Zij deelt kennis en ervaring over kanker en werk gerelateerde onderwerpen en cijfers uit de praktijk. ‘We vormen een uniek trio en kunnen daardoor vanuit verschillende oogpunten meekijken en meedenken met de deelnemers.’

Geen deskundigenoordeel, spoor 2 cadeau?

In de eerste workshop, die plaatsvond op 29 februari, lag de focus op het omgaan met situaties waarin geen Deskundigenoordeel (DO) kan worden aangevraagd in de uitdagingen rondom werkhervatting na ziekteverzuim door kanker. Hoe gaat het verder zonder DO? Focus je bij kanker vanwege de langdurige hersteltijd toch op spoor 1 (huidige werkzaamheden hervatten in aangepaste vorm) of stuur je aan op spoor 2 (ander werk zoeken)?. ‘De deelnemers van de workshop hebben hun ervaringen uitgewisseld en concludeerden dat de stelling van de workshop – spoor 2 cadeau – in de praktijk niet opgaat’, licht Ragna toe.

Ruimte voor vragen en dilemma’s

Ook in de komende sessies worden deelnemers actief betrokken bij casestudies en praktische voorbeelden. De workshop op dinsdag 14 mei heeft als onderwerp: (G)een leuk gesprek. Hoe ga je er als arbeidsdeskundige mee om als je concludeert dat iemand niet kan terugkeren naar de eigen werkplek? Hoe zorg je dat werkgever en werknemer samen toch door kunnen ook al is er sprake van een grillig verloop van het herstel? En wat doe je als een client niet openstaat voor een gesprek? Ragna: ‘We bespreken hoe je dit het beste kunt aanpakken en wat mogelijke vervolgstappen zijn. Deelnemers krijgen altijd gelegenheid om hun vragen te stellen en ervaringen te delen.

In de workshop op donderdag 26 september komen klacht- of tijdcontingent re-integreren bij mensen met kanker aan bod. Voor de laatste workshop, op 19 november, is op dit moment nog geen onderwerp vastgesteld. Het onderwerp wordt bepaald op basis van vragen en dilemma’s die in de eerdere workshops naar voren komen. Houd begin oktober 2024 de agenda op arbeidsdeskundigen.nl in de gaten voor updates.

Aanmelden voor digitale workshop

Geïnteresseerd in deelname aan de digitale workshop op 14 mei of 26 september? De workshop duurt ca. 1,5 uur en start om 8.30 uur. Bij veel aanmeldingen worden meerdere sessies gepland. In dat geval hoor je het exacte tijdstip een week van tevoren. Deelnemers krijgen voor deelname aan de workshop 1 PE-punt toegekend.

De workshop bestaat uit een kleine groep van 8 tot 12 deelnemers die samen kennis uitwisselen, problemen ontrafelen en oplossen. Je wordt van harte uitgenodigd om zelf een casus in te brengen, mocht je dit willen. Aanmelden kan via akc@arbeidsdeskundigen.nl

AKC
Terug naar overzicht
Meer AKC nieuws
Nieuwe reeks collegetour Kanker en Werk: dilemma’s uit de praktijk

Elk jaar krijgen 100.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. 40.000 van ...

AKC
Tegenstrijdige belangen van werkgever en werknemer bij re-integratie

Het re-integratieproces van werknemers kent een belangrijk dilemma. Waar de ...

AKC
Betrekken van naasten in de arbeidsdeskundige praktijk: doe mee aan onze evaluatie!

Ben jij je bewust van de invloed die naasten zoals partners, familieleden e ...

AKC
NVvA
AKC
Meer Kenniscentrum AKC nieuws