Onderzoek naar re-integratie na operatie van start | Arbeidsdeskundigen
13
nov
2024

Onderzoek naar re-integratie na operatie van start

Jaarlijks worden ruim 33.000 patiënten geopereerd voor een knieprothese, ruim 42.000 voor een heupprothese en bijna 10.000 voor dikkedarmkanker. Dit zijn veelal mensen in de werkzame leeftijd, maar terugkeer naar werk kan voor hen een grote uitdaging zijn. Een onderzoeksgroep van Amsterdam UMC, Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten en arbeidsdeskundig adviesbureau Elabo in Apeldoorn onderzoekt hoe arbeidsdeskundigen een rol kunnen spelen bij succesvolle re-integratie.

Arbocuratieve samenwerking

Studies suggereren namelijk dat een betere samenwerking binnen de arbocuratieve zorg zou kunnen bijdragen aan een duurzame en vlottere terugkeer naar werk na een operatie. Bovendien schatten patiënt en zorgverlener een goede arbocuratieve samenwerking op waarde. Arbeidsdeskundigen kunnen hierin een sleutelrol spelen door voor, of vroeg na de operatie het werk in kaart te brengen. Welke factoren kunnen een belemmerende of bevorderende rol spelen bij de terugkeer naar werk? Deze inzichten kunnen ze delen met professionals die betrokken zijn bij de revalidatie of arbeidsre-integratie.

Evidence-based instrument

Dit project wil een evidence-based instrument ontwikkelen en evalueren op toepasbaarheid: Prevention at Work Evaluation Recovery Kit; Pre-WERK. Dit instrument ondersteunt arbeidsdeskundigen bij de re-integratie van patiënten na knie- en heupprotheses en een operatie bij dikkedarmkanker. Pre-WERK bevat bewezen belemmerende en bevorderende factoren voor werkhervatting na een knie- of heupprotheseoperatie en na een operatie voor dikkedarmkanker. Deze zijn te verdelen in drie aangrijpingspunten voor interventies conform de ICF: functies en anatomische structuren, werkgebonden factoren en persoonsgebonden factoren.

Bij een knieprothese zijn bevorderende factoren bijvoorbeeld: regelmatig afwisselen van zitten, staan en lopen en mogelijkheden om therapeutisch te werken bij het opbouwen van de werkzaamheden. Belemmerende factoren zijn onder andere activiteiten waarbij geknield moet worden op de geopereerde knie en activiteiten die hoge kniebelasting hebben, zoals zwaar tillen, zwaar duwen of trekken en klimmen.

Re-integratie en preventie

Pre-WERK ondersteunt arbeidsdeskundigen om op een systematische manier de activiteiten voor terugkeer naar werk in kaart te brengen. Daardoor is het voor de patiënt, de arbeidsdeskundige, de bedrijfsarts, de fysiotherapeut én de werkgever inzichtelijk waar de aandacht tijdens de revalidatie en re-integratie zou moeten liggen. Daarnaast geeft is met dit instrument eerder in te schatten of terugkeer naar werk mogelijk is. Denk hierbij aan een stratenmaker die na een knieprotheseoperatie weer veel op zijn knieën moet werken. Ook biedt het instrument de werkgever inzicht in werkplekaanpassingen die mogelijk zijn om toekomstig uitval te voorkomen.

Het onderzoek start op 1 november 2024 en loopt tot en met 30 november 2025.

AKC
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer AKC nieuws
Collegetour Kanker en Werk: tijd- of klachtcontingent re-integreren?

Tijd- of klachtcontingent re-integreren na kanker? Dat is de vraag die cent ...

AKC
AKC
Onderzoek naar preventieve en vroegtijdige inzet arbeidsdeskundigen in HR Rendement

De kennis die het AKC ontwikkelt is relevant voor arbeidsdeskundigen én voo ...

AKC
AKC
Arbeidsdeskundigen willen meer informatie over late gevolgen van kanker

Arbeidsdeskundigen hebben behoefte aan meer informatie over de late gevolge ...

AKC
Meer Kenniscentrum AKC nieuws