18
sep
2023

Notitie Technostress biedt inzicht in risicofactoren voor stress door ICT-gebruik

Technologie speelt een cruciale rol in veel aspecten van het werkende leven. Hoewel het veel voordelen biedt, brengt het ook risico’s met zich mee, waaronder stress door ICT-gebruik. De Notitie Technostress biedt inzicht in deze klachten. De opgenomen adviezen kunnen technostress helpen verminderen.

Wat is technostress?

Technologie en digitalisering kunnen stress veroorzaken. Al in 2012 noemde de FNV technostress een arbeidsrisico dat kan zorgen voor fysieke en psychosociale klachten. Technostress onderscheidt zich van algemene werkstress omdat de oorzaken en risicofactoren liggen bij het gebruik van ICT.

Nieuwe klacht

Technostress is een vrij nieuwe klacht, maar steeds meer mensen krijgen ermee te maken. Het kent verschillende verschijningsvormen, waardoor het vaak nog onopgemerkt blijft. Ook door professionals. Deze notitie wil het inzicht van arbeidsdeskundigen in technostress vergroten, zodat zij het beter kunnen signaleren en er beter over kunnen adviseren.

Aanknopingspunten voor arbeidsdeskundigen

AKC-directeur Marianne Holleman: ‘Ik ben blij dat dit onderzoek van Noël Barnard meer inzicht geeft in de oorzaken, gevolgen en risicofactoren van technostress. De adviezen bieden aanknopingspunten voor arbeidsdeskundig handelen ter voorkoming of vermindering van technostress. Het is belangrijk dat arbeidsdeskundigen op de hoogte zijn van deze ontwikkeling en dat ze weten wat zij hierin kunnen betekenen.’

AKC
Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer AKC nieuws
Verschil verrijkt! Lunchwebinar diversiteit en inclusie

Verschil verrijkt! Daarom doen het AKC en OVAL samen mee mee met de vijfde ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Oproep: Doe mee aan de doorontwikkeling e-learning betrekken van naasten

Sta jij weleens stil bij de invloed van naasten zoals partners, familielede ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Draag bij aan meer menselijke maat in re-integratietrajecten

In het re-integratiedomein is behoefte aan meer ‘menselijke maat’ in de beg ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Meer Kenniscentrum AKC nieuws