De 3e editie van de Cursusgids Uniforme Loonwaardebepaling is gepubliceerd. Deze cursusgids is het basisdocument voor de opleiding tot loonwaardedeskundige én een praktijknaslagwerk bij een concrete loonwaardebepaling. De cursusgids wordt uitgegeven als gedrukte en digitale publicatie.
Veranderingen in 3e versie
De 3e editie is een actualisatie van de eerdere edities van de cursusgids. De belangrijkste veranderingen in deze editie:
- Het vaststellen van de normfunctie is vereenvoudigd.
- Delen van het resultaat met de werkgever en werknemer.
- Zienswijze van de werkgever en werknemer.
- Onderbouwing: door verzwaarde eisen is betere onderbouwing mogelijk.
- Toevoeging van de gedragscode voor loonwaardedeskundigen.
- Toevoeging van een begrippenlijst.
- Rapportage: extra onderbouwing, verplichte stappen bij niet-uitvoeren toelichten.
- Handleiding rapporteren toegevoegd.
Loonwaarde, loonkostensubsidie en loondispensatie
Loonwaarde, en de daaraan gekoppelde loonkostensubsidie en loondispensatie, zijn belangrijke instrumenten om een inclusieve arbeidsmarkt mogelijk te maken. Deze instrumenten verlagen de drempel voor werkgevers om iemand met een verminderde loonwaarde in dienst te nemen en te houden. Zo zorgen ze voor meer inclusieve organisaties.
Uniforme Loonwaardebepaling
Op 1 juli 2021 is de in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontwikkelde Uniforme Loonwaarde Methodiek van kracht geworden. Sindsdien wordt één methodiek gehanteerd voor het bepalen van loonwaarde. Voor de bepaling van de loonwaarde ten behoeve van loonkostensubsidie in het kader van de Participatiewet is deze methode verplicht. UWV heeft besloten voor de bepaling van loonwaarde ten behoeve van loondispensatie in het kader van de Wajong dezelfde methode te hanteren.
Auteursrecht
De Cursusgids Uniforme Loonwaardebepaling is opgesteld door leden van de commissie Opleiding, Toetsing en Kwaliteit van de Uniforme Loonwaarde Methodiek. Deze commissie wordt gevormd door (medewerkers van) de stichting Arbeidsdeskundig Kennis Centrum, de besloten vennootschap CompetenSYS, de besloten vennootschap Dariuz, de besloten vennootschap Matchcare Dienstverlening, de besloten vennootschap MidZuid, de besloten vennootschap PTC Werkstap, de publiekrechtelijke rechtspersoon Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen en de publiekrechtelijke rechtspersoon de Staat der Nederlanden. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.