Naasten van werkenden met langdurige gezondheidsklachten kunnen een belangrijke rol spelen in de manier waarop deze mensen omgaan met hun klachten. Zij kunnen ondersteunend zijn tijdens het re-integratieproces, en dus ook invloed hebben op het arbeidsdeskundig werk. Om arbeidsdeskundigen hierbij te ondersteunen, hebben we de e-learning ‘Betrekken van naasten bij re-integratie’ doorontwikkeld.
De rol van naasten
Omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol bij de vraag of een persoon met gezondheidsklachten kan werken. Beperkingen én aanpassingen worden beïnvloed door de sociale omgeving. Naasten zijn hierin een belangrijke factor. Uit de praktijk blijkt dat zij graag betrokken willen worden bij het re-integratieproces. Hun bijdrage kan zeer helpend zijn. Toch wordt er weinig aandacht aan dit onderwerp besteed in arbeidsdeskundige leidraden en het scholingsaanbod.
Doel van het project
In 2020 verscheen de e-learning ‘Betrekken van naasten bij re-integratie’ voor bedrijfs- en verzekeringsartsen. Deze werd door deze professionals zeer positief beoordeeld. Om de e-learning beter aan te laten sluiten bij de arbeidsdeskundige praktijk, hebben we deze door onderzoekers van UMC Groningen laten doorontwikkelen. Vervolgens hebben we deze doorontwikkelde e-learning geëvalueerd onder arbeidsdeskundigen.
Doorontwikkeling e-learning
Om te beginnen is de bestaande e-learning door vier arbeidsdeskundigen uit verschillende werkterreinen beoordeeld. Zij adviseerden over verbeteringen die de aansluiting op de arbeidsdeskundige praktijk konden versterken. Op basis hiervan is de e-learning op een aantal punten aangepast, en opnieuw toegevoegd aan het scholingsaanbod op de AD Academie in september 2023.
Evaluatie van doorontwikkelde versie
In dit project wilden we de doorontwikkelde versie evalueren. Hiervoor hebben vijf arbeidsdeskundigen een vragenlijst ingevuld vóór en ná het doorlopen van de aangepaste e-learning. Zij waren over het algemeen positief en waardeerden de e-learning met een 8 op een schaal van 1-10. Ook organiseerden de onderzoekers twee intervisiebijeenkomsten met in totaal acht arbeidsdeskundigen. Tijdens deze bijeenkomsten werd een casuïstiekbespreking gebruikt om de vertaalslag te maken van de e-learning naar de praktijk. Het uitwisselen van ervaringen met collega’s tijdens intervisiebijeenkomsten helpt bij het implementeren van de stof in de dagelijkse praktijk.
Aanbevelingen
Wij adviseren om de e-learning ‘Betrekken van naasten bij re-integratie’, die voor alle NVvA-leden beschikbaar is op de AD Academie, actief aan te bieden in de basisopleiding en nascholing van arbeidsdeskundigen. ‘Ik nodig alle arbeidsdeskundigen uit erover na te denken hoe ze kennis uit deze e-learning kunnen integreren in de praktijk’, aldus Marianne Holleman, directeur van het AKC. ‘Ook intervisie- of OT-bijeenkomsten over dit onderwerp zijn waardevol. Deze kunnen het bewustzijn over het onderwerp en de motivatie om hier in de praktijk aandacht aan te besteden vergroten. Het is waardevol om aan de hand van praktijkcases met andere professionals van gedachten te wisselen.’
Meer weten?
Bekijk de factsheet over dit project of lees meer informatie in cahier 35. De e-learning is te vinden op de AD Academie.