Het is Diversity Day. Honderden bedrijven vragen aandacht voor diversiteit. Ze willen stappen zetten naar een maatschappij waarin we ieders talenten waarderen en benutten. Dat biedt niet alleen kansen voor werkgevers die moeite hebben om personeel te vinden, maar ook voor mensen die nu ongewild aan de zijlijn staan. Arbeidsdeskundigen kunnen hierbij helpen, mede dankzij een speciaal voor dit doel doorontwikkelde methode die helpt om werk anders te organiseren.
Diversiteit is een breed thema. Het draait, naast cultuur en etniciteit, gender, geaardheid en leeftijd, ook om arbeidsvermogen. Een dimensie die ten onrechte soms vergeten wordt. Op dit terrein kunnen arbeidsdeskundigen als geen ander helpen om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Als ambassadeur, adviseur en begeleider.
Inclusief Herontwerp van Werk 2.0
Mensen met een beperkt arbeidsvermogen kunnen een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren. Daardoor blijft hun talent onbenut. Dat komt ook doordat werkgevers zich afvragen hoe ze hun organisatie inclusiever kunnen maken en optimaal gebruik kunnen maken van de diversiteit van talenten en vermogens op de arbeidsmarkt. De methode Inclusief Herontwerp van Werk (IHW) 2.0 kan helpen om het werk anders en inclusief te organiseren.
Nu komen professionals in bijvoorbeeld zorg en onderwijs te weinig aan hun kerntaak toe. Ze zijn veel tijd kwijt aan zaken als administratie en schoonmaken. Dat draagt bij aan een ervaren hoge werkdruk. Door in samenspraak met collega-analisten en de werkvloer taken te splitsen, is het mogelijk om werk opnieuw in te richten en tot nieuwe functies te komen.
Duurzame kansen en inclusieve organisatie
Annelies Kamp laat in dit artikel zien hoe IHW 2.0 is ingezet om een duurzame oplossing te vinden. ‘Bij een school in Helmond hebben we een schoolassistent-functie kunnen creëren. Daarmee hebben we op drie onderdelen van de school – in de klas, als conciërge en bij administratie – drie kandidaten aan werk geholpen. Zo mooi dat mensen een passende baan vinden bij een werkgever die voor hen openstaat.’
Door het werk anders in te richten, kunnen mensen aan de slag die nu aan de zijlijn staan. Het kan de werkdruk van het bestaande personeel verlichten en zo hun werkplezier vergoten. Ook scheelt herontwerp kosten, omdat werkzaamheden niet langer worden verricht door mensen die overgekwalificeerd zijn. Zo helpt IHW 2.0 dus om werk slimmer te organiseren, wat duurzame kansen biedt voor mensen die werken en die werk zoeken.
Over IHW 2.0
In 2011 ontwikkelden Maastricht University en UWV in opdracht van het AKC de methode IHW. In 2022 heeft Centrum Inclusieve Arbeidsorganisatie (CIAO) van Maastricht University de methode doorontwikkeld tot IHW 2.0. Bekijk voor meer informatie over IHW 2.0 onze factsheet IHW 2.0 of de notitie over de doorontwikkeling.
Over Diversity Day
Diversity Day bestaat sinds 2019 en is een initiatief van de Sociaal-Economische Raad (SER). Onder het motto “Verschil Verrijkt” zet Diversity Day iedereen er actief toe aan om de verschillen te waarderen en ieders unieke talenten te omarmen en benutten. Diversity Day pleit voor verbondenheid. Mét ruimte voor verschil.