ChatGPT – hulpmiddel voor de arbeidsdeskundige? | Arbeidsdeskundigen
20
mrt
2023

ChatGPT – hulpmiddel voor de arbeidsdeskundige?

Technologische ontwikkelingen kunnen van toegevoegde waarde zijn in de arbeidsdeskundige praktijk. Er is veel te doen rond ChatGPT: chatsoftware die deep learning gebruikt om antwoord te geven op een gebruikersvraag. De kerngroep Technologisering van het AKC testte deze tool én beantwoord de vraag of dit een handig technisch hulpmiddel is voor het werk van de arbeidsdeskundige.

Gebruiksvriendelijk

ChatGPT, en andere publiek toegankelijke chatsoftware, is gebruiksvriendelijk. Typ een vraag en de software doet de rest. Het formuleert het antwoord door de vraag te bepalen, online relevante informatie te zoeken en neuraal leren.

Bias speelt rol

Tegenover die gebruiksvriendelijkheid staat dat bias een rol speelt. Martijn Maurits legt in een artikel van de Correspondent uit dat 60% van de gebruikte datasets uit de Verenigde Staten komen; er zijn nauwelijks data uit Zuid-Amerika, Afrika of bijvoorbeeld Rusland (lees het hele artikel hier). Kunstmatige intelligentie ziet de wereld door de data waarmee ze is gevoed. De antwoorden van bijvoorbeeld ChatGPT zijn daardoor eenzijdig. Er zijn voorbeelden van modellen die neigen naar stereotypering en discriminatie.

Zorgvuldigheid is van belang

Door de beperkte dataset zijn de antwoorden van ChatGPT niet altijd even betrouwbaar. Zeker niet wanneer het gaat om een specifiek Nederlandse situatie. Ons systeem van arbeidsgezondheidskundige zorg en sociale zekerheid is anders dan het Amerikaanse systeem. Daardoor kunnen antwoorden vanuit een andere context komen. De vraag over loonwaardebepaling wordt bijvoorbeeld beantwoord vanuit het perspectief van salaris en beoordeling, in plaats van de uniforme loonwaardebepaling die in ons veld wordt gebruikt. Zorgvuldigheid is dus van belang.

ChatGPT in arbeidsdeskundig onderwijs

Ook de AD-opleiding van Saxion toetste hoe ChatGPT te gebruiken is. De ervaring is dat je de chatsoftware kunt voeden door heel gericht steekwoorden mee te geven, bijvoorbeeld aan de hand van arbeidsdeskundige casuïstiek. Het is bijzonder hoe rijk het resultaat hiervan is. ChatGPT geeft zelfs afwegingen aan. Voor de arbeidsdeskundige opleiding van Saxion is de komst van kunstmatige intelligentie een reden om anders na te denken over toetsing. Door studenten de vrijheid te geven om kunstmatige intelligentie te gebruiken, naast overleggen met collega’s, is het mogelijk om moeilijkere vraagstukken ter oplossing aan hen voor te leggen.

Toepassing in arbeidsdeskundige praktijk

De conclusie van het kernteam Technologisering is dat arbeidsdeskundigen ChatGPT vooralsnog kunnen gebruiken als ondersteuning en om input te verzamelen voor arbeidsdeskundige vraagstukken. Die informatie dienen ze met hun arbeidsdeskundige kennis nog wel te toetsen op betrouwbaarheid, diversiteit en context. Chatsoftware kan daarmee zeker een bijdrage leveren aan je werk als input en ondersteuning, niet als vervanging.

AKC
Terug naar overzicht
Meer AKC nieuws
Whispp: ondersteuning bij stotteren of stembandverlamming

Stotteren kan een negatief effect hebben op de werkkwaliteit van werkenden. ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Vacature: Expert arbeidstoepassing technologische ontwikkelingen

Wie helpt het AKC en de beroepsgroep om de technologische ontwikkelingen to ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
Nieuwsbrief Academische Werkplaats Noord

In de nieuwsbrief van AWP Noord o.a. aandacht voor: Ondrzoek naar long COVI ...

AKC
AKC
Meer Kenniscentrum AKC nieuws