Rollen van de arbeidsdeskundige bij letselschade | Arbeidsdeskundigen

Rollen van de arbeidsdeskundige bij letselschade

Een verkeersongeluk of bedrijfsongeval kan ingrijpende gevolgen hebben op iemands leven. Letselschade kan een grote impact hebben op het werk en op het persoonlijk leven van een slachtoffer van een ongeval. Arbeidsdeskundigen worden regelmatig ingezet als iemand door de gevolgen van het ongeval vastloopt in het werk of in de thuissituatie. Dit doet de arbeidsdeskundige bijvoorbeeld door het slachtoffer te begeleiden bij herstel en werkhervatting. In dit artikel verkennen we de taken van een arbeidsdeskundige, de betrokken partijen en de manier waarop toekomstperspectief wordt geboden.

De impact van letselschade op werk en inkomen
 
Een arbeidsdeskundige is specialist in mens, werk en inkomen. De arbeidsdeskundige komt in beeld als een werknemer of zelfstandige door letsel belemmeringen ervaart in het werk.
Voor werknemers kan dit betekenen dat zij hun werkzaamheden tijdelijk of blijvend niet volledig kunnen uitvoeren. Voor zelfstandigen kan het betekenen dat zij hun bedrijf niet draaiende kunnen houden. De arbeidsdeskundige geeft begeleiding met als doel werkhervatting of, indien nodig, het vinden van passend ander werk. Ook denkt de arbeidsdeskundige mee hoe het bedrijf overeind kan blijven, als de ondernemer (tijdelijk) minder beschikbaar is.

Betrokken partijen bij letselschade

Bij een letselschadezaak zijn meerdere partijen betrokken, maar het belangrijkste uitgangspunt is dat het slachtoffer centraal staat. Het doel is om hem, waar mogelijk, te begeleiden naar een situatie die zo veel mogelijk overeenkomt met hoe zijn leven zou zijn geweest zonder het ongeval. De arbeidsdeskundige werkt als onafhankelijk deskundige altijd namens twee partijen. De aansprakelijke verzekeraar en de belangenbehartiger van het slachtoffer. Waar nodig schakelt de arbeidsdeskundige met alle betrokken partijen. Zo wordt het slachtoffer optimaal ondersteund.

De arbeidsdeskundige als begeleider bij herstel

Elke situatie is uniek en maatwerk. Samen met het slachtoffer en partijen wordt koers gezet richting herstel. Het plan van aanpak dat afgesproken wordt kan bestaan uit veel verschillende interventies. De arbeidsdeskundige analyseert het werk of de onderneming en kan advies geven over bijvoorbeeld aanpassingen op de werkvloer om de terugkeer naar werk te vergemakkelijken, zoals ergonomische voorzieningen. Ook kan de arbeidsdeskundige begeleiden bij duurzame opbouw in werkuren of adviseren over een verandering van takenpakket. Als terugkeer in de oude functie niet mogelijk is, helpt de arbeidsdeskundige bij het vinden van ander passend werk.

Als een ondernemer door het ongevalsgevolg vast loopt, is er vaak snel ondersteuning nodig. De arbeidsdeskundige kan dan in overleg samenwerken met andere deskundigen, zoals een bedrijfseconoom. Samen wordt dan gekeken hoe de onderneming overeind kan blijven en de ondernemer kan werken aan het herstel. Als werken geen optie meer is, kan de arbeidsdeskundige adviseren over een passende dagbesteding die structuur en invulling geeft aan het dagelijks leven.

Begeleiding in complexe situaties

Als iemand met letsel te maken krijgt met wet- en regelgeving zoals de wet verbetering poortwachter, met het UWV en met uitkeringen, kan er veel onduidelijkheid ontstaan. Soms hebben mensen met letsel hierbij ondersteuning nodig. De arbeidsdeskundige begeleidt het slachtoffer dan hierbij en zoekt naar de meest optimale situatie, rekening houdende met de belangen van betrokkene en ook de belangen van partijen.

Een periode van arbeidsongeschiktheid kan spanningen veroorzaken tussen werknemer en werkgever, vooral wanneer werkplekaanpassingen nodig zijn. De arbeidsdeskundige kan hier als bemiddelaar optreden door open communicatie te bevorderen en ervoor te zorgen dat beide partijen zich richten op een constructieve werkhervatting. Dit helpt misverstanden te voorkomen en draagt bij aan een soepele re-integratie.

Samenwerken met andere specialisten

Het komt ook vaak voor dat de arbeidsdeskundige samenwerkt met andere specialisten, zoals revalidatiedeskundigen, om een breed gedragen herstelplan op te stellen. Een multidisciplinaire aanpak versterkt het herstelproces en bevordert een succesvolle terugkeer naar werk of een andere zinvolle invulling van het dagelijks leven.

De arbeidsdeskundige als beoordelaar bij letselschade

Naast begeleiding wordt de arbeidsdeskundige soms ingeschakeld om te beoordelen. De uitkomst van de beoordeling wordt door partijen gebruikt om een zaak financieel goed te kunnen afronden. De arbeidsdeskundige kan op de volgende gebieden onderzoek doen.

  • Verlies aan verdienvermogen:
    Letsel kan leiden tot minder inkomen. De arbeidsdeskundige maakt een inschatting van het hypothetische inkomen zonder letsel om het inkomensverlies in kaart te brengen.
  • Huishoudelijke hulpbehoefte:
    Wanneer letsel huishoudelijke taken bemoeilijkt, beoordeelt de arbeidsdeskundige welke hulp nodig is.
  • Verlies van zelfwerkzaamheid:
    Soms kan iemand met letsel taken in en om het huis niet meer zelfstandig uitvoeren. De arbeidsdeskundige bepaalt de benodigde ondersteuning.
  • Verlies van zelfredzaamheid:
    Bij ernstig letsel kunnen basisverzorgingstaken, zoals wassen en aankleden, problematisch zijn. De arbeidsdeskundige beoordeelt de benodigde zorg.

De bevindingen van de arbeidsdeskundige worden vaak door een rekenkundige gebruikt om de totale schadeomvang te bepalen. Op basis hiervan kunnen partijen overleggen over een passende schadevergoeding en de afwikkeling van de zaak.

Conclusie

Letselschade heeft niet alleen invloed op werk, maar ook op de zelfredzaamheid en het welzijn van het slachtoffer. Een arbeidsdeskundige speelt een sleutelrol bij het begeleiden van herstel, werkhervatting en het beoordelen van schade. Door een onafhankelijke en multidisciplinaire aanpak helpt de arbeidsdeskundige slachtoffers om weer waarde en structuur in hun leven te vinden.

Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Downloads

Infographic Langdurig verzuim: Hoe werkt dat?

Download
Meer cases
Downloads

Infographic Langdurig verzuim: Hoe werkt dat?

Bedankt voor het kiezen van onze downloads

Om deze download in te zien dient u dit formulier in te vullen.

"Infographic Ziekte Verloop"