Arbeidsdeskundig onderzoek en rapport | Arbeidsdeskundigen

Arbeidsdeskundig onderzoek en rapport

Als je werknemer voor langere tijd uitvalt, dan is de kans aanwezig dat je, vaak rond één jaar verzuim,  te maken krijgt met een arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige verricht dan een onderzoek naar de arbeidsmogelijkheden en schrijft een rapport. In dit rapport staan adviezen over de re-integratiemogelijkheden van je zieke werknemer.

Een arbeidsdeskundige onderzoekt wat je werknemer nog wél kan, ondanks zijn of haar beperkingen. Het doel hiervan is om duurzaam herstel en werkhervatting van je werknemer te bevorderen. Dit doet de arbeidsdeskundige onder meer door gesprekken te voeren met jou als werkgever en met je werknemer. Ook bezoekt een arbeidsdeskundige vaak de werkplek van je werknemer. Daarnaast maakt de arbeidsdeskundige gebruik van de analyse die de bedrijfsarts heeft gemaakt. Op basis van deze informatie maakt de arbeidsdeskundige een rapportage die handvatten geeft voor de mogelijkheden voor re-integratie. 

Is een arbeidsdeskundig onderzoek verplicht?

Een arbeidsdeskundig onderzoek is niet verplicht, maar je bent als werkgever wel verplicht om je in te spannen voor de re-integratie van een ziekte werknemer. In de praktijk wordt een arbeidsdeskundig onderzoek vaak ingezet aan het einde van het eerste ziektejaar. Dat is ook het moment waarop een werkgever moet overwegen of re-integratie in de eigen organisatie nog mogelijk is of dat hij of zij moet overgaan op re-integratie 2e spoor. Een arbeidsdeskundige of een arbeidsdeskundig onderzoek kan helpen om deze inschatting te maken.

Het UWV zal bij de beoordeling van een WIA-aanvraag bekijken of je er alles aan hebt gedaan om je werknemer te laten re-integreren (binnen of buiten de organisatie). Het arbeidsdeskundig rapport ondersteunt in het maken van keuzes en is daarom een goed en gewaardeerd hulpmiddel. 

Vroegtijdige inzet arbeidsdeskundig onderzoek

Overigens hoef je als werkgever niet te wachten tot het einde van het eerste ziektejaar voor een arbeidsdeskundig onderzoek. Wees als werkgever proactief en denk met je werknemer mee over wat er nog wél kan. Het arbeidsdeskundig onderzoek en de rapportage zijn meer dan stappen in het proces; ze zijn het gereedschap om je werknemer succesvol terug te leiden naar werk. 

Arbeidsdeskundig onderzoek beantwoordt vier vragen

Het arbeidsdeskundig onderzoek beantwoordt vier vragen die het fundament vormen van een re-integratieplan.

  • Is het huidige werk (op termijn) nog passend?

  • Is het huidige werk passend te maken (door bepaalde aanpassingen te doen)?

  • Is er ander passend werk binnen de organisatie?

  • Of moet er ander werk bij  een andere werkgever gevonden worden? 

De rapportage na het arbeidsdeskundig onderzoek

Na het arbeidsdeskundig onderzoek volgt de rapportage. Deze rapportage bevat adviezen en observaties die van belang zijn voor zowel jou als werkgever als je werknemer. Durf als werkgever - indien nodig - ook kritische vragen te stellen aan de arbeidsdeskundige over dit rapport. Een goed begrip van de rapportage opent deuren naar effectieve oplossingen in het re-integratietraject. Hoe zorgvuldig het rapport ook is opgebouwd, bevragen mag altijd. Vervolgens is het zaak om als werkgever met je werknemer hier actief mee aan de slag te gaan. 

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Terug naar overzicht
Meer cases
Cases
10 juli 2024
Cases
10 juli 2024
Meer cases

Downloads


Bedankt voor het kiezen van onze downloads

Om deze download in te zien dient u dit formulier in te vullen.

"Infographic Ziekte Verloop"