Passend werk | Arbeidsdeskundigen

Passend werk

Passend werk, de term zegt het al, is werk dat past bij wat iemand kan en weet. Dat is een heldere definitie voor een uitdagende opdracht. Passend werk vinden voor een werknemer die aan het re-integreren is, blijkt in de praktijk soms knap lastig. Een arbeidsdeskundige kan hierbij ondersteunen en adviseren.

Als een (gedeeltelijk) zieke werknemer wel weer kan re-integreren, maar (nog) niet zijn eigen werk kan doen, moet de werkgever onderzoeken of er passend werk is voor hem of haar binnen de organisatie. Passend werk is werk dat past bij de kennis en kunde van een werknemer en dat hij of zij ondanks de ziekte nog kan uitvoeren.  

Wanneer zoeken naar passend werk?

Op basis van de Wet Verbetering Poortwachter moeten de werkgever en de werknemer tijdens de eerste twee ziektejaren van de werknemer allerlei stappen ondernemen om de werknemer te laten re-integreren. In eerste instantie richten zij zich op re-integratie in de eigen functie van de werknemer. Lukt dit (nog) niet, dan moet de werkgever de mogelijkheid onderzoeken voor ander passend werk in de organisatie.

Passend werk kan zowel tijdelijk als structureel zijn. Het kan de werknemer helpen in zijn of haar re-integratieproces om zo uiteindelijk weer terug te keren in de eigen functie. Maar het gevonden passende werk kan ook blijvend zijn. Als na twee jaar ziekte blijkt dat de werknemer niet meer kan terugkeren in zijn of haar eigen functie, kan een werkgever de keuze maken om de werknemer definitief te herplaatsen in de nieuwe (passende) functie.

Wat is passend werk?

Om te bepalen wat passend werk is, kan de werkgever hulp van een arbeidsdeskundige inschakelen. Een arbeidsdeskundige kijkt bij passend werk naar twee dingen: wat kan de werknemer nog wél en wat is passend gezien het opleidingsniveau, de ervaring en het werkverleden van de werknemer? Een directiesecretaresse die burn-outklachten heeft, kan bijvoorbeeld (tijdelijk) niet haar eigen functie uitoefenen, maar mogelijk wel ander administratief werk in de organisatie verrichten.

Passend werk beperkt zich overigens niet tot al bestaande functies. Het gaat om het werk dat voorhanden is in de organisatie en dat voor de werknemer passend is. Een arbeidsdeskundige kan helpen om de werkgever mogelijkheden te laten zien waar hij of zij misschien nog niet zelf aan had gedacht.

Voor de werknemer is passend werk niet vrijblijvend. Als de werkgever dit aanbiedt – en het werk is echt passend – moet de werknemer dit aanbod in principe accepteren.

Proactief zoeken naar passend werk

Na twee jaar ziekte zal het UWV beoordelen of de werkgever voldoende heeft gedaan om de werknemer te laten re-integreren. Het UWV zal bij deze beoordeling meenemen of de werkgever tijdig heeft gezocht naar passend werk. Het loont dus om als werkgever hier proactief mee om te gaan. Een arbeidsdeskundige kan hierbij helpen. Hoewel dit kosten met zich meebrengt, kan het op lange termijn besparingen opleveren door het verminderen van langdurig verzuim  en complexe re-integratietrajecten. 

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Terug naar overzicht