Herbeoordeling | Arbeidsdeskundigen

Herbeoordeling

Als de gezondheid van een (ex-)werknemer verandert, kan dit effect hebben op zijn mogelijkheden om te werken. In dit geval kan er een herbeoordeling worden aangevraagd bij het UWV. Dit kan bijvoorbeeld wanneer het vermoeden bestaat dat het arbeidsongeschiktheidspercentage niet meer klopt met de werkelijkheid.

Tijdens de herbeoordeling, stelt het UWV opnieuw vast in hoeverre de (ex-)werknemer in staat is om te werken .Dit kan invloed hebben op de hoogte en de duur van de uitkering. 

Zowel een werknemer als werkgever kan om een herbeoordeling vragen bij UWV. Anderzijds kan het UWV ook zelf besluiten tot het doen van een herbeoordeling.

Waarom kan een werkgever een herbeoordeling aanvragen?

Als werkgever kan het zinvol zijn om een herbeoordeling aan te vragen omdat een verlaging van het arbeidsongeschiktheidspercentage de doorgerekende lasten voor de organisatie kan verlagen. Als een (ex-)werknemer tussen de 35% en 80% arbeidsongeschikt is, krijgt hij een WGA-uitkering. De lasten voor deze uitkering draagt de werkgever. Dit kan op twee manieren:

  1. Als eigenrisicodrager: de werkgever bekostigt dan zelf de kosten van de uitkering of betaalt hiervoor een premie aan een particuliere verzekeraar.
  2. Als publiek verzekerde: de werkgever betaalt dan een premie aan het UWV die (al dan niet gedeeltelijk of op sectorniveau) afhankelijk is van de instroom van werknemers in de WGA. 

In beide gevallen heeft de uitkering dus financiële gevolgen voor de werkgever. Als het UWV bij een herbeoordeling oordeelt dat de (ex-)werknemer meer kan werken en er dus sprake is van een lagere arbeidsongeschiktheidsuitkering, dan kan dit financieel voordelig zijn voor de werkgever.  

Maar ook als de situatie van de (ex-)werknemer juist verslechtert en hierdoor duurzaam 80% tot 100% arbeidsongeschikt wordt geacht, kan dit financieel gunstig zijn voor de werkgever. In zo’n geval heeft een (ex-)werknemer namelijk recht op een IVA-uitkering, waarvoor werkgevers collectief een basispremie betalen (maar die dus niet afhankelijk is van de instroom van werknemers in deze uitkering). 

Uiteraard kan de uitkomst van een herbeoordeling ook negatief uitpakken voor de werkgever, waardoor de kosten juist stijgen. Het is dus van belang om hier van tevoren een goede inschatting van te maken. 

Waarom kan een werknemer een herbeoordeling aanvragen?

Een (ex-)werknemer kan ook zelf een herbeoordeling aanvragen, als hij of zij vindt dat de gezondheid verbeterd of verslechterd is. Ook voor de (ex-)werknemer is dit immers van belang omdat zijn of haar arbeidsongeschiktheidspercentage invloed heeft op de hoogte en duur van de uitkering. 

Rol van arbeidsdeskundige bij een herbeoordeling

Een arbeidsdeskundige kan je als werkgever helpen om vooraf een inschatting te maken van de uitkomst van een herbeoordeling. Ook kan een arbeidsdeskundige helpen bij de onderbouwing van de aanvraag van een herbeoordeling. Dit vergroot de kans dat het UWV de herbeoordeling zal uitvoeren.

Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer cases

Downloads


Bedankt voor het kiezen van onze downloads

Om deze download in te zien dient u dit formulier in te vullen.

"Infographic Ziekte Verloop"