Blijven werken met chronische ziekte | Arbeidsdeskundigen

Blijven werken met chronische ziekte

Een werknemer met een chronische ziekte kan vaak best blijven werken, maar er zijn soms wel aanpassingen nodig op de werkplek. Dit kan variëren van wijzigingen in het takenpakket tot het beschikbaar stellen van een aangepaste bureaustoel. Een arbeidsdeskundige kan je hierover adviseren.

Bij een chronische ziekte kun je bijvoorbeeld denken aan een werknemer met reuma, astma, COPD, diabetes of hart- en vaatziekten. Het is belangrijk dat zo’n werknemer aan het werk kan blijven. Niet alleen voor het behoud van inkomsten, maar ook voor het gevoel van eigenwaarde en de sociale contacten. Maar als werkgever zul je dan wel met de werknemer in gesprek moeten gaan over de mogelijkheden.


Aanpassingen op werk bij chronische ziekte


Die mogelijkheden zijn er in de praktijk vaak gelukkig genoeg. Toch vinden werkgevers dit soms nog lastig om te zien. Een arbeidsdeskundige kan hierbij helpen en samen met jou als werkgever kijken welke aanpassingen er gemaakt kunnen worden in het takenpakket of de arbeidsomstandigheden. 
Ook kan een arbeidsdeskundige je adviseren over eventuele hulpmiddelen voor de werknemer. Zo kun je als werkgever bij het UWV een vergoeding aanvragen voor zogenoemde niet-meeneembare voorzieningen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een aangepast toilet of een traplift. Ook kan de werknemer zelf een vergoeding bij het UWV aanvragen voor zogenoemde meeneembare voorzieningen. Hierbij moet je denken aan aangepaste schoenen of gehoorhulpmiddelen zoals Speaksee. Aan de vergoeding van deze voorzieningen zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden. Een arbeidsdeskundige kan je hierover informeren.  

In gesprek blijven bij chronische ziekte


In een driegesprek met de werkgever, de arbeidsdeskundige en de werknemer kunnen samen de arbeidsmogelijkheden worden besproken. Een arbeidsdeskundige kan hierbij gericht advies geven over wat de werknemer nog wél allemaal kan doen, ondanks zijn of haar chronische ziekte. Je voorkomt hiermee dat een werknemer overbelast raakt, zich (volledig) ziek gaat melden en je te maken krijgt met de Wet verbetering poortwachter


In het driegesprek kun je bijvoorbeeld bespreken welke taken op dit moment te belastend zijn voor de werknemer. Je kunt dan kijken welke taken de werknemer misschien nog wel kan doen met ondersteuning van een collega of welke taken collega’s helemaal moeten overnemen. Soms zijn kleine aanpassingen niet voldoende en moet je als werkgever nadenken over een hele nieuwe invulling van het takenpakket.


Wat je in ieder geval moet voorkomen is dat je de werknemer alleen nog maar klusjes laat doen. Het werk dat je hem of haar als werkgever geeft, moet passen bij het niveau en de vaardigheden van de werknemer en bijdragen aan de organisatiedoelstellingen. Doe je dit niet, dan loop je de kans dat de werknemer gedemotiveerd raakt.


Behandeling wegens chronische ziekte


Als een werknemer een behandeling moet ondergaan wegens zijn of haar chronische ziekte, kunnen jullie samen kijken welke gevolgen dit heeft voor het werk. Misschien is het voor de werknemer na de behandeling tijdelijk even niet mogelijk om te werken. Het is dan belangrijk dat je als werkgever wel regelmatig contact houdt met de werknemer. Hiermee verlaag je de drempel voor de werknemer om uiteindelijk weer terug te keren op het werk en blijft hij of zij betrokken bij de organisatie. Ook is het verstandig om als werkgever samen met de werknemer te bespreken hoe collega’s op de hoogte worden gebracht over de afwezigheid van de werknemer.  

Gaat de werknemer na zijn of haar behandeling weer aan het werk, dan is het vaak goed om dit geleidelijk weer op te bouwen. Het helpt om hierbij concrete afspraken te maken over de opbouw in uren, maar ook in het takenpakket. Het kan bijvoorbeeld verstandig zijn om in het begin niet te veel taken met tijdsdruk te geven. Een arbeidsdeskundige kan hierover adviseren. Maar zoals bij al deze dingen geldt, alles in overleg met de werknemer!


 

Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Downloads

Infographic Langdurig verzuim: Hoe werkt dat?

Download
Meer cases
Downloads

Infographic Langdurig verzuim: Hoe werkt dat?

Bedankt voor het kiezen van onze downloads

Om deze download in te zien dient u dit formulier in te vullen.

"Infographic Ziekte Verloop"