Bezwaar en beroep | Arbeidsdeskundigen

Bezwaar en beroep

Wanneer je het niet eens bent met een beslissing van het UWV dan kun je hiertegen bezwaar maken. Een privaat arbeidsdeskundige kan helpen bij zo’n bezwaarprocedure. Ben je het vervolgens niet eens met de beslissing van het UWV over het bezwaar, dan kun je in beroep gaan bij de rechter. 

Zowel de werkgever als de werknemer kunnen bezwaar maken tegen een beslissing van het UWV. Een werkgever kan dit bijvoorbeeld doen wanneer er een loonsanctie wordt opgelegd door het UWV, omdat er onvoldoende inspanningen zou zijn geleverd voor de re-integratie. Een andere mogelijkheid is om tegen de vaststelling van een WIA-uitkering bezwaar aan te tekenen. En een werknemer kan dit bijvoorbeeld doen omdat zijn of haar aanvraag voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering is afgewezen. In beide gevallen verloopt de procedure hetzelfde.   

Procedure bezwaar en beroep

Stap 1: Bezwaar maken bij het UWV

Je hebt een beslissing van het UWV ontvangen en je bent het hier niet mee eens. Je kunt dan bezwaar maken. Dat kan online of per post. De termijn om bezwaar te maken is meestal zes weken na de datum die op de beslissingsbrief staat. Bij sommige Ziektewet-beslissingen geldt een kortere termijn van twee weken. 

Soms heb je meer tijd nodig om bezwaar te maken. Bijvoorbeeld omdat je nog niet over alle benodigde informatie beschikt of omdat je nog advies wilt inwinnen. In dat geval kun je voorlopig bezwaar maken. Je zet in het bezwaar dan alle benodigde gegevens, behalve de reden van het bezwaar. In het voorlopige bezwaar geef je aan dat je de reden van het bezwaar zo snel mogelijk opstuurt.  

Een arbeidsdeskundige kan een belangrijke rol spelen bij het indienen van een bezwaarschrift. Hij of zij kan bijvoorbeeld in het kader van de WIA-aanvraag beoordelen of het UWV te veel of te weinig functies heeft aangegeven die de werknemer zou kunnen uitvoeren. Of controleren of de functies die het UWV heeft aangedragen wel passend zijn. Dit helpt enorm bij het onderbouwen van je bezwaarschrift. 

Stap 2: Telefonisch contact met UWV

Zodra het bezwaar compleet en correct is ingediend, zal het UWV beginnen met de beoordeling daarvan. In de meeste gevallen neemt een medewerker van het UWV contact met je op om het bezwaarschrift te bespreken. Het UWV kan dan laten weten dat zij de beslissing intrekt of wijzigt als er eerder een verkeerde beslissing is genomen. Maar je krijgt zelf ook de kans om het bezwaarschrift in te trekken als je de beslissing van het UWV bijvoorbeeld verkeerd geïnterpreteerd hebt. Trek je het bezwaar niet in, dan kan er een hoorzitting volgen. 

Stap 3: Hoorzitting (niet verplicht)

Een hoorzitting is een gesprek tussen (meestal) twee medewerkers van het UWV en jou. Je kunt bijvoorbeeld ook een deskundige meenemen naar het gesprek of iemand machtigen om in jouw plaats te gaan. Tijdens de hoorzitting kun je een toelichting geven op je bezwaarschrift. Daarnaast heeft het UWV de mogelijkheid om vragen te stellen aan jou over het bezwaarschrift. Een hoorzitting is niet verplicht. Je kunt er dus ook voor kiezen om geen hoorzitting te houden.  

Stap 4: Beslissing

Binnen 13 weken, in geval van wetstechnische zaken en 17 weken bij een sociaal medische beoordelingen, na het verstrijken van de bezwaartermijn ontvang je een beslissing van het UWV. In deze beslissing staat of het bezwaar heeft geleid tot een wijziging in het oorspronkelijke oordeel van het UWV of dat de beslissing gehandhaafd blijft.

Stap 5: Beroep

Als je het niet eens bent met de uitkomst van het bezwaar, bestaat de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de rechter. In beroep zal de rechter een nieuw oordeel vellen over de zaak.

Stap 6: Hoger beroep: 

Ben je het niet eens met de beslissing van de rechtbank, dan kun je hoger beroep instellen bij de Centrale Raad van Beroep.

Arbeidsdeskundigen
Terug naar overzicht
Meer cases

Downloads