Arbeidsongeschiktheidsbeoordeling | Arbeidsdeskundigen

Arbeidsongeschiktheidsbeoordeling

Als een werknemer twee jaar ziek is geweest, komt hij mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering. Om te bepalen óf een werknemer in aanmerking komt voor deze uitkering en wat de mate is van de arbeidsongeschiktheid, voeren een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige van het UWV een arbeidsongeschiktheidsbeoordeling uit. 

Als het UWV een aanvraag voor een WIA-uitkering ontvangt, beoordeelt de uitvoeringsinstantie eerst of de werkgever en de werknemer voldoende inspanningen hebben geleverd voor de re-integratie. Het UWV kijkt hierbij onder andere of de werkgever de mogelijkheden voor passend ander werk (binnen en buiten de organisatie) heeft onderzocht.  

Arbeidsdeskundige onderzoekt arbeidsmogelijkheden

Als de werkgever en de werknemer voldoende hebben gedaan aan re-integratie, volgt een arbeidsongeschiktheidsbeoordeling. Deze beoordeling bestaat uit twee onderdelen:

  • Medische beoordeling

Een verzekeringsarts van het UWV onderzoekt de lichamelijke en/of psychische klachten van de werknemer. 

  • Arbeidsmogelijkhedenanalyse

Een arbeidsdeskundige van het UWV beoordeelt de arbeidsmogelijkheden van de werknemer. De arbeidsdeskundige kijkt hierbij naar de beperkingen zoals deze door de verzekeringsarts zijn opgesteld, maar ook naar de opleiding en werkervaring van de werknemer

Functionele Mogelijkheden Lijst 

Bij de medische beoordeling maakt de verzekeringsarts gebruik van een Functionele Mogelijkhedenlijst (FML). Dit is een overzicht van de mogelijkheden van de werknemer. De FML bestaat uit zes onderdelen:

  • persoonlijk functioneren 

  • sociaal functioneren 

  • aanpassingen aan de werkplek 

  • bewegen

  • statische houdingen

  • werktijden 

Soms is na de medische beoordeling al duidelijk dat de werknemer helemaal niet kan werken (ook niet in de toekomst). In dat geval komt de werknemer in aanmerking voor een IVA-uitkering. Als blijkt dat de werknemer wel kan werken, bepaalt een arbeidsdeskundige vervolgens zijn arbeidsongeschiktheidspercentage. Hij maakt hierbij gebruik van de FML. 

Arbeidsongeschiktheidspercentage bepaalt recht op uitkering

Met de arbeidsmogelijkhedenanalyse bekijkt de arbeidsdeskundige van het UWV welke banen geschikt zijn voor de werknemer. Vervolgens bepaalt de arbeidsdeskundige hoeveel de werknemer hiermee kan verdienen. Kan hij of zij hiermee 65% of minder van zijn of haar oude loon verdienen, dan heeft de werknemer recht op een WIA-uitkering. Meer over het bepalen van het arbeidsongeschiktheidspercentage lees je in dit artikel. 

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Terug naar overzicht
Meer cases

Downloads