Als een werknemer niet of gedeeltelijk niet meer kan werken is het de kunst om te kijken naar wat de werknemer nog wél kan. Welke arbeidsmogelijkheden zijn er nog wel of welke zijn er te creeren? Een arbeidsdeskundige kan je hierbij helpen.
Het arbeidsvermogen van je werknemer wordt onder andere bepaald door te kijken naar de arbeidsmogelijkheden die je werknemer nog heeft, ook al zijn er (tijdelijke) beperkingen. Als je werk vindt dat bij de werknemer past is dit prettig voor iedereen, het bedrijf, de werknemer, het team er om heen. Op deze manier houdt je werknemer ook verbinding met de organisatie, kan hij of zij ook daadwerkelijk een bijdrage (blijven) leveren.
Begin met arbeidsmogelijkheden binnen de huidige functie
In eerste instantie kijk je of je werknemer – mogelijk met wat aanpassingen - zijn of haar eigen werk nog kan uitoefenen. Zoek dus niet direct naar nieuwe taken, maar bespreek eerst of het huidige werk nog uitvoerbaar is. Een arbeidsdeskundige kan helpen beoordelen welke aanpassingen of hulpmiddelen nodig zijn om je werknemer in de huidige rol te ondersteunen. Denk hierbij aan; rooster of werktijden aanpassingen; aanpassingen voor bijvoorbeeld fysieke beperkingen (aangepaste schoenen, een aangepaste (bureau-)stoel); maar ook het inzetten van technologische hulpmiddelen kan nodig zijn of een training doorlopen om je medewerker vaardiger te maken.
Zijn er (op dit moment) geen arbeidsmogelijkheden binnen het eigen werk van je werknemer, dan is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar alternatieven.
Arbeidsmogelijkheden bepalen door jobcarving
Bij jobcarving gaat het om ‘een eerlijke en zorgvuldige verdeling van werkzaamheden’. Je verdeelt taken uit bestaande functies om werk te creëren voor je medewerker met een (tijdelijke) beperking, wat zowel hem of haar, de collega’s, als ook de organisatie ten goede komt. Op deze manier creëer je dus zelf een passende functie voor je werknemer door werkzaamheden bij andere werknemers weg te halen. Jobcarving is niet eenvoudig en vereist kennis van zaken en een goede afstemming. Het is verstandig om een arbeidsdeskundige te laten helpen bij het proces van jobcarving.
Arbeidsdeskundig onderzoek voor het bepalen van arbeidsmogelijkheden
Bij het bepalen van de arbeidsmogelijkheden is het arbeidsdeskundig onderzoek een belangrijk hulpmiddel.
Een arbeidsdeskundige doet dan onderzoek naar wat een werknemer allemaal nog wel kan, ondanks zijn of haar beperkingen. Meestal vindt het arbeidsdeskundige onderzoek plaats aan het einde van het eerste ziektejaar. Dit hoeft niet, het mag ook eerder worden ingezet. Met de rapportage die de arbeidsdeskundige maakt naar aanleiding van het arbeidsdeskundig onderzoek, heb je als werkgever een handvaten voor het bepalen van de arbeidsmogelijkheden van de werknemer.
Blijf realistisch bij het bepalen van de arbeidsmogelijkheden
Het is als werkgever belangrijk om realistisch te blijven over de arbeidsmogelijkheden van de werknemer. Vaak is er nog veel wél mogelijk, maar je moet uiteraard wel goed rekening houden met de beperkingen van de werknemer. Het spreekt voor zich dat een werknemer met burn-outklachten andere eisen stelt aan werk en terugkeer dan een medewerker met gehoorverlies. Realistisch blijven betekent ook dat je zoekt naar oplossingen waardoor de kwaliteit van het werk behouden blijft. Belangrijk dus om je hierbij door een arbeidsdeskundige te laten ondersteunen!