Een werknemer die long-COVID klachten heeft, kan vaak niet (meteen) zijn of haar oude werk doen. Het kan nodig zijn om bepaalde (werk-) aanpassingen door te voeren. Een arbeidsdeskundige kan gericht adviseren over welke werkaanpassingen het meest geschikt zijn. Iedere situatie is uniek. Het is maatwerk!
De impact van long-COVID op het dagelijks leven en op het werk van de werknemer kan soms behoorlijk groot zijn. Natuurlijk heb je als werkgever de verplichting om de werknemer te begeleiden en hem of haar te laten re-integreren. Hoe kunnen aanpassingen aanbrengen in het werk van de werknemer hierbij ondersteunen? Welke aanpassingen zijn passend? Dit hangt af van de klachten van de werknemer. Het verschilt immers nogal of een werknemer last heeft van fysieke klachten of van concentratieproblemen en vermoeidheid. Samen met de arbeidsdeskundige kan dit worden uitgezocht. Hieronder volgen wat mogelijke aanpassingen.
Werkaanpassing bij long-COVID: jobcarving
Bij een inhoudelijke werkaanpassing kun je bijvoorbeeld denken aan jobcarving. Je past dan specifieke taken binnen een functie aan, zodat de functie passend is voor de mogelijkheden die de werknemer op dat moment heeft. Bij (de re-integratie van) long-COVID klachten kan het bijvoorbeeld helpen als de taken van de werknemer duidelijk afgebakend zijn en er niet te veel tijdsdruk op de werkzaamheden zit. De andere werkzaamheden die wel bij de functie horen, maar die de werknemer op dat moment te veel energie kosten, kunnen dan (tijdelijk) aan collega’s worden overgedragen.
Dit hoeft overigens niet te betekenen dat de werknemer deze taken met tijdsdruk (en mogelijk meer verantwoordelijkheid) helemaal nooit meer kan doen. Tijdens het re-integratie traject wordt dit geleidelijk opgebouwd. Door als werkgever en werknemer, samen met de arbeidsdeskundige, regelmatig het gesprek te voeren over de voortgang kun je de vervolgstappen samen bepalen.
Aanpassingen in de werkomgeving bij long-COVID
Naast de aanpassingen in de werkinhoud van de werknemer, kun je als werkgever ook kijken naar eventuele aanpassingen in de werkomgeving of het bieden van hulpmiddelen die de werknemer in zijn of haar werk kunnen ondersteunen. Ook hierover kan een arbeidsdeskundige adviseren.
Waar aan te denken? Veel werknemers met long-COVID ervaren concentratieproblemen. Het kan dan helpen als iemand in een aparte werkruimte kan zitten om zich te concentreren of vaker vanuit huis kan werken. Als een werknemer meer vanuit huis gaat werken, is het wel belangrijk om als werkgever (of leidinggevende) regelmatig contact te houden met de werknemer. Ook kun je bijvoorbeeld bepaalde vergaderingen of bijeenkomsten opnemen, zodat de werknemer goed op de hoogte blijft van wat er speelt.
Flexibele werktijden kunnen de werknemer helpen om werk en privé beter te combineren. Het hebben van long-COVID klachten heeft vaak ook de nodige invloed op de thuissituatie. Door flexibel met de werktijden om te gaan, kan een werknemer mogelijk zijn energie beter managen.
Soms kunnen praktische werkaanpassingen de werknemer ondersteuning bieden bij het uitvoeren van zijn of haar werkzaamheden. Denk aan het gebruik van pauzesoftware – zodat de werknemer eraan denkt om het werk regelmatig te onderbreken – of aangepast meubilair zoals een aangepaste stoel of een bureau dat in hoogte kan worden versteld.
Kortom er kan erg veel! Iedereen is anders, dus zoals al gezegd: het is maatwerk. Werkgever en werknemer jullie staan er niet alleen voor, de arbeidsdeskundige ondersteunt graag!